Keleş: Kuzova Sulama Projesi adım adım ilerliyor 

AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş Kuzuova Sulama Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Kuzuova Sulama Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş projenin planlandığı gibi adım adım ilerlediğini belirtti. 

Milletvekili Erol Keleş’in açıklaması şöyle: Kuzova Sulama Projesi mevcutta 3 etaptan oluşmaktadır. Sulama alanının tamamı 219.090 dekardır. Sulama alanının 173 790 dekarlık kısmının alternatif olarak Tunceli Çemişgezek Tagar Barajından cazibeli olarak sulanması için planlama ihalesi ikmali 29 Kasım 2023 de yapılacaktır. 2023 yılında DSİ tarafından yapılan Kuzova Pompaj Sulaması Pompa İstasyonu Bakım Onarımı işi kapsamında; toplam 6 adet pompanın ve pompa binasının bakım onarım işleri yapılmıştır” dedi. Ayrıca aşırı su tüketimi nedeni ile Fatmalı ve Muratçık köylerinde drenaj sorunları ortaya çıkmıştır. Vatandaşların mağdur olmaması için DSİ tarafından makinalı çalışmalar ile kısmen drenaj problemleri çözülmekte olsa da mülkiyet problemlerinden dolayı çözülemeyen yerler bölgede DSİ tarafından yapılacak toplulaştırma projesi kapsamında çözülecektir.

Keleş: Kuzova Sulama Projesi adım adım ilerliyor 

Halihazırda Kuzova Sulamasının 1. Kısmında sifon arızası sebebiyle 13.000 dekar sifon sonrası alana su verilememektedir. Sifon arızasının giderilmesi için 21 Kasım 2023 tarihinde Kuzova Sulaması eksikliklerinin tamamlanması işi DSİ 9. Bölge Müdürlüğümüzce ihale edilecek bu iş kapsamında yapılacak çalışmalar ile 47.830 dekar sahanın tamamının sulanması sağlanacaktır. Bu tarımsal sulamayı güneş panelleri aracılığıyla güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalışabilir hale getirmek için DSİ tarafından çalışmalar devam etmektedir. Güneş enerjisi ücretsizdir ve tarım alanlarında güneş enerjisinden yararlanarak sulama yapmak, elektrik faturalarının azalmasına ve enerji maliyetlerinin düşmesine yardımcı olacaktır. Güneş enerjisiyle çalışan sulama sistemleri, enerji verimliliğini artırır, çevre dostu çözüm sunar. Projede bulunan toplam 6 MW gücünde olan pompaların enerjisinin temini için 2 MW (karada), 1 MW (Keban Barajı rezervuarı üzerinde) GES DSİ tarafından ihale edilmiş ve yapımına başlanılmış olduğunu” ifade ederek. “2 MW GES işi için 2023 yılı başında toplam 10 Milyon TL ödenek verilmiş olup, Kasım ayı itibari ile bu ödenek toplam 66 Milyon TL olarak revize edilmiştir. Bu iki GES projesinin, toplam 3 MW ‘ın inşaatının 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir. İlaveten 2023 yılı sonuna kadar 3 MW GES’in (Keban Barajı rezervuarı üzerinde) ihalesinin yapılması için hazırlık çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Bunlara ilaveten Bahse konu sistemin daha verimli ve vatandaş müdahalelerini minimize edecek olan otomasyon sisteminin kurulumu için Kuzova Pompaj Sulaması Otomasyon İşleri Yapımı 1. Kısım işinin 8 Aralık 2023 tarihinde ihale edilecek.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN