• Haberler
  • Gündem
  • Milletvekili Keleş: Şimdi sıra 'Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyonu' projesinde

Milletvekili Keleş: Şimdi sıra 'Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyonu' projesinde

AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ile 2023-2022 yılları arasında hayata geçirilen ve büyük başarıya ulaşan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi'ne atıfta bulunarak, şimdi Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi'ne odaklanıldığını açıkladı.

Şimdi Sıra Fırat Nehri Havzası’nda

Milletvekili Keleş, Fırat Nehri Havzası’nda uygulanacak olan ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından desteklenecek “Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” hakkında açıklamalarda bulundu. Keleş, projenin, devletin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için büyük bir adım olduğunu belirterek, Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya ve Şanlıurfa illerinde kırsal kalkınmayı destekleyecek çalışmaların 2025 yılı itibarıyla hızla başlayacağını ifade etti.

Milletvekili Keleş, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Fırat Nehri üzerindeki havzalarda, deprem bölgesindeki kırsal kesimlerde ekonomik fırsatlar oluşturma amacıyla hazırlanan ve uygulamaya konulması planlanan Fizibilite Etüdü, 15 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2024 Yılı Yatırım Programına alınmıştı. Bu kapsamda fizibilite raporu hazırlanmış ve onaylanmıştır. Proje, hem çevresel hem de ekonomik kalkınmayı aynı anda destekleyecek şekilde tasarlanmıştır” dedi.

6 İlde, 39 İlçede Kapsamlı Çalışma

Projenin coğrafi kapsamına değinen Keleş, hedef alanların, toplam 6 ilde, 39 ilçede ve 400 yayla orman köyünü içerdiğini söyledi. Ayrıca, yaklaşık 40 mikrohavzanın proje kapsamında rehabilite edileceğini belirten Keleş, “Yüksek düzeyde toprak erozyonu ve arazi bozulmasıyla mücadele ederek, düşük sosyo-ekonomik kalkınma seviyelerine sahip kırsal kesimlerde iyileşme sağlanacaktır. Özellikle, projenin ilk yılında depremden etkilenen mikrohavzalara öncelik verilecektir” dedi.

2025 Yılı Bütçesi Belirlendi

Milletvekili Keleş, 2025 yılı için projeye 130 milyon 540 bin TL bütçe onaylandığını belirterek, “Bu bütçenin tamamı, danışmanlık hizmetleri, proje yapımı ve izleme-değerlendirme faaliyetlerinde kullanılacak. İlk yıl çalışmaları, depremden etkilenen mikrohavzalarda yoğunlaşacak ve bu alanlarda hızlı iyileşme sağlanması hedeflenecektir” diye konuştu.

Toplam Bütçe 4 Milyar TL’yi Aşacak

Projenin 2025-2031 yılları arasındaki toplam bütçesinin 4 milyar 27 milyon TL olarak planlandığını ifade eden Keleş, finansman kaynaklarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “2 Milyar 815 milyon TL si kredi, 61 milyon TL si hibe olmak üzere 2 Milyar 876 milyon TL dış kaynak, 529 milyon TL Faydalanıcı katkısı, 621 milyon TL devlet bütçesi olarak planlanmıştır” dedi.

Bölgesel Kalkınma İçin Çok Boyutlu Bir Yaklaşım

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan projede, toplamda 29 danışman görev alacak ve bu danışmanlardan 7’sinin Elazığ’da istihdam edileceğini söyleyen Keleş, “Uzman bir ekip eşliğinde, mikrohavza planlarının hazırlanmasından uygulamasına kadar her aşama dikkatle yürütülecektir. Hangi mikrohavzaya ne kadar yatırım yapılacağı detaylı analizlerle belirlenecektir” dedi.

Milletvekili Keleş, Murat Nehri Havzası’nda sağlanan kazanımların bölgenin kalkınmasında önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak Fırat Nehri Havzası’nda da benzer bir başarı hedeflendiğini ifade etti.

Murat Nehri Havzası’nda 10 Yıl Süren Başarı Hikâyesi

2013-2022 yılları arasında Elazığ, Bingöl ve Muş illerinde uygulanan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi, doğal kaynakların korunması, erozyonun önlenmesi ve kırsal kesimlerde gelir getirici faaliyetlerin teşvik edilmesi gibi hedeflerle hayata geçirilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ve IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) desteğiyle yürütülen proje, tabii kaynak bozunumunu önlemenin yanı sıra bölge halkının ekonomik koşullarını iyileştirdi.

Kadın iş gücüne sağladığı destekle de dikkat çeken proje, IFAD tarafından Yakın Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki 30 ülkede yürütülen 41 proje arasında “Cinsiyet Eşitliğine Katkı Ödülü”ne layık görüldü. Bu başarının, bölge halkına olduğu kadar dünya ölçeğinde de örnek teşkil ettiğini belirten Milletvekili Keleş, “Bu proje, kalkınma ve çevre koruma adına uluslararası bir model olarak kabul edildi” dedi.

Milletvekili Keleş, Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi’nin sürdürülebilir kalkınmaya önemli katkılar sağlayacağını belirterek, “Murat Nehri Havzası’nda elde edilen başarıların üzerine koyarak, Fırat Nehri Havzası’nda bölgenin refahını ve çevresel dengesini artırmayı hedeflenmektedir” diyerek projenin sadece çevresel rehabilitasyonla sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda bölgede tarımsal verimliliğin artırılmasına ve sosyo-ekonomik kalkınmanın hızlanmasına da katkı sağlayacağını belirtti.
 

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!