• Haberler
  • Gündem
  • İşadamı Seyfullah Yıldız '27 Yıldır Elazığlılara Hizmet Sunuyoruz'

İşadamı Seyfullah Yıldız '27 Yıldır Elazığlılara Hizmet Sunuyoruz'

Elazığ'da 27 yıldan beri elektrik sektöründe hizmet sunan Yıldızlar Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Yıldız ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Daha önceden şehrin en eski ticaret merkezlerinden olan Şira Meydanı'nda işyerlerinin olduğunu ve zamanla firmalarının şube sayısının 3'e yükseldiğini kaydeden Yıldız, amaçlarının sektörde daha büyük işlere imza atmak olduğunu belirtti.

Yıldız, ayrıca YILDIZLAR inşaat & SMK inşaat  firmalarının da bulunduğunu, inşaat sektöründe de iddialı projelerle kamuoyunun karşısına çıkmak istediklerini sözlerine ekledi. 24 Ocak 2020'de yaşanan depremin ardından orta ve ağır hasarlı binalarla ilgili vatandaşın aklında birçok soru işareti olduğuna dikkat çeken Yıldız, yeni yılda artık Kentsel Dönüşüm projelerinin hızlanacağını kaydetti. 

Şimdi sizleri Yıldızlar Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Yıldız'la gerçekleştirdiğimiz söyleşi ile baş başa bırakıyoruz. 

Elazığ Detay Dergisi olarak dördüncü yılımıza girdik. Şehrimizdeki vizyoner iş adamları ve firmalarla söyleşilerimiz devam ediyor, öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz? 

1968 yılında Elazığ Maden İlçesi'nde doğdum. İlköğrenimimi Maden Yonca Pınar Köyü’nde tamamladıktan sonra 12 yaşında Elazığ İmam Hatip Lisesi'ne kaydımı yaptırdım.  Üç yıl burada ortaokulu okuduktan sonra, tekrar aynı okulda lise bölümüne devam ettim. Okul bittikten sonra, askerlik görevimi İstanbul'da tamamladım. Elazığ'a döndüm, Elazığ da bir ay kaldıktan sonra İstanbul'a gittim. İstanbul'da özel bir şirkette yaklaşık bir yıl muhasebecilik yaptım. Ayrıldıktan sonra elektrik sektöründe pazarlama şirketine geçtim. Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu olarak Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Van’da çalışmaya devam ettim. 

 Bu bölgelerde üç yıl pazarlama sürecim oldu. Daha sonra 1993 yılında kendi memleketim olan Elazığ’da Yıldızlar Elektrik ilk firmamı açtım. Aynı bölgelere toptan elektrik malzemesi satışına devam ettim. Bu süre içerisinde resmi kurumlara malzeme temini ve taahhüt işlerini beraberinde yapmaya devam ediyoruz.

2003 yılında ikinci şubemizi açtım. 2007 yılında üçüncü şubemizi açtım. 2015 yılında inşaat sektörü üzerine ‘YILDIZLAR İNŞAAT’ olarak ilk firmamızı açtım. 2020 yılında ‘SMK İNŞAAT’ firmasını kurdum. Böylelikle Elazığ’da elektrik sektörü üzerine üç firmamız, inşaat sektörü üzerine iki firmamız bulunmaktadır. Kat karşılığı yap-sat işini beş yıldır sürdürmekteyiz. 2020 yılında meydana gelen depremden dolayı kentsel dönüşüm olarak 3 ayrı projemiz mevcuttur. 

 

Seyfullah Bey 1993 ve 2020 yılına baktığımız zaman yaklaşık 27 yıllık bir süreç öncesinde İstanbul'da yaptığınız işlerden bahsettiniz. Şimdi Yıldızlar Elektrik’in doğuşunu anlatır mısınız? Yani ilk işyeriniz neredeydi bu süreci biraz anlatır mısınız?  

İlk olarak 1993 yılında Çarşı Mahallesi'nde şu anki tabiriyle herkesin bildiği Şıra Meydanı'nda ilk Yıldızlar Elektrik firmamızı açtık ve halen 27 yıldır aynı yerde ilk şubemiz devam ediyor. Tabi ilk firmamızı açtığımız zaman Elazığ'da o dönemde elektrik sektöründe parmakla gösterilecek kadar  esnaf vardı.  Bu süreç içerisinde işlerimizin büyütüp ikinci ve üçüncü şubelerimizi açıp halen devam ettirmekteyiz. 

Elazığ'da 24 Ocak depreminden sonra yeni inşaatlar çoğaldı malumunuz. Hemen hemen tüm mahallerimizde bir TOKİ inşaatı başladı öyle görüyoruz. Bunun Elazığ esnafına bir yansıması oldu mu, bir hareketlilik gözlemlediniz mi? 

Elazığ'da yaklaşık 20 bin adet TOKİ inşaatı yapılıyor. Bunların Elazığ'a yansıması ancak yüzde 10 oldu diyebiliriz. Yüklenici firmaların çoğu dışardan geldi. Bu firmalar malzeme teminini Elazığ dışındaki firmalardan alıyor ve ekibini beraberinde getiriyor. Burada pek nadir eleman ihtiyacı oldu. Bu Elazığ piyasasına katkı da sağlamıyor. Ancak iki veya üç TOKİ inşaatını Elazığ firmaları tarafından alınabildi. Tabi ki bu firmaların Elazığ'a  az da olsa katkısı oldu. 

 

“DAHA ÇOK KONUT İNŞA EDİLECEK” 

Elazığ ilimizde meydana gelen 24 Ocak 2020 depreminin ardından gerek TOKİ tarafından gerekse Kentsel Dönüşüm tarafından yapılmasına ihtiyaç duyulan konut sayısı yaklaşık 35 bin civarındadır. TOKİ yaklaşık bir yıl içerisinde 20 bin civarında konut ihtiyacını karşılayabilmiştir. 2021 yılı kentsel dönüşüm yılı sürecine girmiştir. Kentsel dönüşüm mağdurlarının dikkat etmesi gereken ağır hasardan yıkımı yapılan konutların resmi prosedürlerini bir an önce kendi aralarında bir mütevelli heyeti oluşturup bu heyeti Çevre şehircilik, belediye, özel idare ve tapu kadastro müdürlüklerinde yapılması gereken kentsel dönüşüm yıkım raporlarını ve kat maliklerini noterlerde vekâletlerini hazırlamaları adına sürecin hızlanmasında katkı sağlamalarıdır.

Bu işlemler yapıldıktan sonra özellikle vurgulamak istiyorum ki dışarından gelen müteahhit firmaları yerine Elazığ ilimizde bulunan müteahhit firmalarını tercih etmelerini tavsiye ederim. İkinci bir husus kentsel dönüşüm kredileri ile alakalıdır. İlimiz milletvekilleri tarafından yapılan çalışma neticesinde  125 bin TL olan kredi miktarı 200 bin TL ye çıkarılıp 15 yıl geri ödemeli olarak belirlenmiştir.

Ancak burada dar gelirli vatandaşlarımızın kredilerin yüksek faizli olmasından dolayı vatandaşlarımızın mağdur olabileceği kanaatindeyim. Devletin kentsel dönüşüm katkı payının da arttırılması durumunda bu oranların bir nebze olsun vatandaşlarımızı rahatlatacağını düşünüyorum. Hükümetimizden bu konuda ilimize kredilerle ilgili bir ayrıcalık yapmasını arzu ediyoruz. 

“2021 ELAZIĞ İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM YILI OLACAK” 

 Kentsel dönüşümde şu anda 20 ile 30 bin civarında konut ihtiyacın olduğu söyleniyor. Elazığ yaşadığı depremden dolayı kentsel dönüşüme maruz kalmıştır. Burada en büyük sıkıntı faizlerin yüksek oluşu. Biz arzu ediyoruz ki ilimize özel bir kentsel dönüşüm düzenlemesi yapılsın, vatandaşlarımız mağdur olmasın. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen kentsel dönüşüme başlanamadı.

Depremden sonra çeşitli illerden ilimize birçok müteahhit firmalar gelmeye başladı. Deprem mağdurlarına gerçek dışı rakamlar vermeye başladılar. Vatandaşımızın aklında çelişkiler oluşmaya başladı. Burada dikkat edilmesi gereken müteahhit firmalar kurumsal mı? karne ve teminatı yeterli mi? Ayrıca belediyeye vereceği teminat mektubunun karşılayabiliyor mu ve bankalarda yapacağı daire sayısı miktarında garantör olması hususunu dikkate almalarıdır. Burada şartlar belli firmalar tarafından karşılık görmektedir. Hâlbuki bu şartlar esnek tutulursa ilimizde ki birçok müteahhit firması kentsel dönüşümlerden faydalanacaktır.

Bunun için hem ekonomi canlanır hem iş imkânı olarak ilimize katkı sağlayacaktır. Bankaların burada müteahhit firmaların garantör olarak görmesi birçok firmanın mağduriyetine sebep olmaktadır. Bankalar bu krediyi müteahhit firmaya değil şahıslara vermektedir. Ayrıca verdikleri kredileri hak ediş olarak ödemektedirler. Müteahhitler hem bankalara hem belediyeye teminat vermekte, sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu teminatların daha esnek olmasını umut ediyoruz. Yetkililerimizden kentsel dönüşüm kredilerinin daha esnek olmasını ilimize özel kredi uygulaması yapmalarını bekliyoruz. Bu şartlar altında birçok dar gelirli vatandaşımız mağdur olacak kentsel dönüşüm istenilen düzeyde yapılamayacaktır.

Depremin meydana getirdiği yıkıntıları bir yıldır ilimizin birçok yerinde enkaz olarak  görmekteyiz. Biran evvel bu enkazlardan ve yıkıntılardan ilimizin normalleşmesini ve yeni yapılacak binalarla şehrimizin daha güzel bir görsele sahip olmasını bekliyoruz. 

Elazığımız 16 ili birbirine bağlayan önemli bir konumda yatırımcılar için önemli bir konuma sahip güvenli bir il. Bugün Avrupa’nın birçok ülkesinde binlerce Elazığlı iş adamımız var bunları kendi doğdukları vatanına yatırım yapmalarını istiyoruz. Hükümetimizin yapmış olduğu hizmetleri göz ardı edemeyiz, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen 20 bin konut yapıldı. Hükümetimizin bakanları, milletvekilleri seferber oldu. Vatandaşımız mağdur olmasın diye her türlü imkânı sağladılar. Umut ediyoruz kentsel dönüşümde kısa bir sürede yapılır ve Elazığımız doğunun incisi olacaktır.

  

 

“BAZI MAHALLELER DEZAVANTAJLI” 

Burada bazı mahalleler neden avantajlı; şu anlamda örneğin Sürsürü bölgesi konum itibarıyla vatandaşın tercihidir. Sosyal alanların daha fazla olduğu, daha ferah, gürültüsü az olan ulaşımın kolaylığı yaşam alanların parkların daha fazla olduğu ev fiyatları daha ekonomik evleri pirim yapan müteahhit kendi dairelerini daha kolay satabilir. Avantajları var burada vatandaş da daha az para ödüyor. Fakat şunu da söylemek isterim şehrimizin her mahallesi ayrı bir güzeldir.  Sayın belediye başkanımız Şahin Şerifoğulları’nı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Şehrimizin batısına ve doğusuna eşit şekilde hakkaniyet içerisinde hizmet ediyor. 

MİLLETVEKİLLERİMİZDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİLERİNE DESTEK BEKLİYORUZ 

          Sayın vekillerimiz deprem süresince vatandaşımızı yalnız bırakmadılar. Her hafta ilimize geldiler, vatandaşın sorunlarını dinlediler. Kurumlara gerekli talimatlar verildi. Vatandaşlarımız mağdur edilmedi. Barınak olsun, gıda olsun, kıyafetleri olsun kısaca her türlü imkanları karşılandı ve karşılanmaya da devam ediyor. TOKİ belli bir sayıda konut yaptı hak sahipleri kısa bir süre sonra konutlarına kavuşacaklar. Ardından kentsel dönüşüm başlıyor burada en önemli  konulardan biri kredi olayıdır. Faizlerin artması dar gelirli vatandaşlarımızı hayli sıkıntıya soktu. Aylık ortalama vatandaşın cebinden çıkacak kredi taksiti yaklaşık iki bin. Emekli bir vatandaşımız 3 bin 500 yüz TL ortalama maaş aldığını düşünün yaklaşık on yıl kredi ödeyecek. Burada bir geçim sıkıntısı olacak. Biz bu konuda vekillerimizin kentsel dönüşüm kredisinin devlet tarafından karşılanan dört puan katkı payını 5 ila 6 puana çıkarabilirlerse bu avantaj olur. Yani krediler 1.57 puana yükseldi devletin karşıladığı katkı payı 4 puanda kaldı. Umut ediyoruz bu çalışma bir sonuç verir, vatandaşlarımızda konutlarına kavuşur.  

 

ELAZIĞ'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ YAPACAK MÜTEAHHİT SAYISI AZ” 

Biz istiyoruz ki ilimizdeki bütün müteahhit arkadaşlarımız bu pastadan faydalansın. Bahsettiğim şekilde bankaların teminat istemesi, belediyenin teminat istemesi hak sahiplerin çok olması, vekalet işlemleri, veraset işlemlerinin olmasından dolayı bir çok firma bu işe girmek istemiyor. Fakat hak sahipleri de bu konuda yardımcı olmaları gerekiyor. Çoğu firmalar başından sonuna kadar işlemleri kendileri yapıyor, buda haliyle bir süreç alıyor. 

 

Seyfullah Bey kentsel dönüşüm ile ilgili süreci çok güzel anlattınız. Bu konuda mağdur olan insanların kafasında bir dünya soru işareti vardı, inşallah bu söyleşide gerek internet haber sitemizde, gerekse dergimizde yer alacak. Buradaki kafa karışıklığının giderilmesi adına siz anlatımınızı yaptınız. Şunu sormak istiyorum. 2020 yılı Elazığ için çok zor bir yıl oldu. 24 Ocak depreminin hemen sonrasında Mart ayında ülkemizde koronavirüs zuhur etti. Ve bu pandemi süreci hala devam ediyor. Çin'den gelen aşılarla biraz rahatlamanın olacağını söyleyebiliriz. Sağlık Bakanlığı'nın çok ciddi ve titiz çalışmaları oldu sizlerde koronavirüs atlattınız, geçmiş olsun diyoruz. 2020 yılını şöyle bir özetleyecek olursak esnaflık anlamında ve genel olarak bir vatandaş olarak ne söylemek istersiniz?  

            Tabi Elazığ bir yılda iki deprem yaşadı. Şehrin yapısı bozuldu insanlarımızın psikolojisi bozuldu. Bu süreçte birde pandemi süreci var iş yerleri yıkılan esnafımız yer değiştirmek zorunda kaldı. Evleri yıkılan vatandaşlar ev bulmakta sıkıntı çekti. Bu arada bazı kötü niyetli insanlara fırsat doğdu 700 ila 800 TL verdiği kiralık daireyi birden 1.500 civarına çıkardı. Senelik 10 bin TL’ye iş yerini kiraya veren 20 bin TL istemeye başladı. Bu olaylar vatandaşımızı derinden üzmüştür. Tabi bunlar zaman içerisinde normale dönecektir. 2020 yılı ilimiz için pek iyi geçmedi. 2021 yılının ilimiz için hayırlı geçmesini diliyorum. 

 

“BELEDİYE BAŞKANIMIZA GÜVENİYORUZ” 

Belediye başkanımız genç bir insan, gerçekten Elazığ'a hizmet edebilecek güce sahip. Kendisine güveniyoruz. Yolları, bulvarları açtı, mahalle aralarına hizmet vermeye başladı. Şimdi depremden dolayı bütün bu hizmetler boşa gitti. Bu bizim için de bir maddi kayıp, yani düşünün bir yerde bulvar yapıyorsunuz paletli kepçeler yıkımlardan dolayı zarar veriyor. Vatandaşımız başkanımızı seviyor. Başkanımız her daim halkın içinde vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgilenen, ilimiz için gece gündüz demeden çalışan biridir. Başkanımızın ilimiz için güzel şeyler yapacağına güvenimiz tamdır.       

 

“NOTER SAYISI ARTMALI” 

Elazığ'da dört tane noter var bu süreçte çok yığılmalar oldu. Birde pandemi süreci var verasetli olan  65 yaş üstü rapor şartı var.  Deprem yaşanmış işlemler birikiyor birde ilin nüfusu çoğalmış. Artık 4 tane noter bu yoğunluğu kaldırmıyor. Ayrıca bu yoğunluk 2 yıl daha sürecek. 5 ve 6’ıncı notere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. 

 

“HAK SAHİPLERİ ÖNCELİKLE EVRAKLARI HAZIRLAMALI” 

Hak sahipleri zaman kaybetmeden kurumlardaki  işlemlerini bitirsinler. Veraset işlemleri tapu, çevre şehircilik, belediye ve noterlerdeki işlemlerini bitirip hazırlamaları hayli bir zaman alıyor. Daha sonra firmalarla görüşme yapsınlar teklif alsınlar. 

Bu duygu ve düşüncelerle Detay Dergisi’ne teşekkür ediyor, tüm okuyucularına en derin selam ve saygılarımı sunuyorum.

 

Bakmadan Geçme