Gelecek İçin Dönüşümü Başlat projesi

TÜSİAD'ın hayata geçirdiği Gelecek İçin Dönüşümü Başlat Projesinin dördüncü durağı Elazığ oldu. Proje kapsamında iklim krizi ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık artırmak amacıyla panel ve atölye çalışması yapıldı.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Bu Gençlikte İŞ Var! Girişimcilik programı kapsamında Gelecek İçin Dönüşümü Başlat projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında iklim krizi ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık artırmak amacıyla Türkiye genelinde fiziksel eğitim ve atölye çalışmaları düzenleniyor. Başlatılan proje ile şehirlerde saha ziyaretleri gerçekleştiren TÜSİAD’ın dördüncü durağı Elazığ oldu.

Fırat Üniversitesinde kampüs etkinliği gerçekleştirildi. İki bölümden oluşan etkinlik Panel ve Farkındalık Oturumu ile başladı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşan TÜSİAD Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, iklim krizi ve diğer global sorunlar konusunda gençlerin farkındalıklarını artırmayı hedeflediklerini ifade ederken, “İçinde bulunduğumuz dünya hepimizin denildiği gibi hızla değişiyor ve karşı karşıya kaldığımız iklim krizi bir diğer global sorunlar yalnızca bireyler olarak bizleri değil kolektif çözümler üretmeniz gerektiren bir yapıya bürünmüş durumda. Türkiye'nin dört bir yanında düzenlediğimiz saha ziyaretleri ve eğitimlerle genç girişimcilerin iklim değişikliği, afet dayanıklılığı temiz teknolojiler gibi konularda farkındalıklarını hep birlikte arttırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, son dönemde öne çıkan dijital dönüşüm, iklim değişikliği kavramlarının gelecek için önemli olduğunu ifade etti. Daha yaşanılabilir bir dünya için tedbir alınması gerektiğini dile getirirken, “Eğer 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında özellikle mühendislik alanında sosyal bilimler alanında girişimcilik ruhu gelişmemiş ise bazen kendimizi ifade etmekte bile zorlanırız o yüzden çok önemli bir kavram. Dijital dönüşüm yeşil dönüşüm iklim değişikliği kavramları bizim hepimizin son yıllarda çok sıklıkla duyduğumuz geleceğimiz için çok önemli olan kavramlar. Yani bir taraftan sanayi teknoloji gelişirken bir taraftan da doğayı acımasızca doğaya zarar verdiğimizde ortada dolayısıyla eğer iklim değişikliğine yeşil dönüşüme gereken ehliyet verilmezse bizim sizin gibi gençlerimize ileride bırakacak yaşanabilir bir dünya da olmayacak. Öyle olunca bugünden itibaren geç kalınmış olmakla birlikte tedbir almamız gerektiği ortada” dedi.

Program, Girişimcilik ve Yenilikçilik paneli ile devam etti. Panel TÜSİAD Girişimcilik ve Gençlik Uzmanı Kübra Geysi’nin Moderatörlüğünde; TÜSİAD Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, TÜSİAD Üyesi Dr. Gülden Türktan, TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var 2018 yılı mezunu Müge Bezgin’in katılımı ile yapıldı.

Gelecek İçin Dönüşümü Başlat projesi

TÜSİAD Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, girişimci olmak isteyen gençler için başlattıkları program ile ilgili bilgi verdi. Ünal, “Sizi aslında TUSİAD ekosistemine sokan çok kıymetli bir program bu. Web sitesine girip kaydınızı yapıp dahil olabileceğiniz bir yöntem sunuyoruz size. Bugençlikteişvar.com’dan girebileceğiniz TUSİAD üyeleriyle tanışıp, şirketinizi tanıtıp sırf yatırım gözüyle bakmayın. Ürünü satmak dünyaya ulaşmak açısından da bir iş kurmuş olan herkes bu ağa ihtiyaç duyuyor. Bu program size o imkanı sağlıyor” dedi.
 
TÜSİAD Üyesi Dr. Gülden Türktan, deneyim ve tecrübelerini paylaşırken, kadın girişimcilerin karşılaştığı sorunları dile getirirken, “Kadın için git su getir sen karışma bizim işe diyerek büyüdük. Temizlik yemek yapmaya itelenmiş bir grup kadın. Fakat dünya değişiyor. Bu değişimin içinde kadın da var. şimdi kadınların bu öğretilmiş şeyini kırmak lazım. Eğer siz fırsatı görüyorsanız yapın derim” dedi.

Gelecek İçin Dönüşümü Başlat projesi

Aklında bir fikir olan herkesi adım atmaya davet eden TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var 2018 yılı mezunu Müge Bezgin, ayrıca kadın girişimci sayısını her geçen yıl arttırdıklarına da dikkat çekti.

Programda düzenlenen Farkındalık Oturumunda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, İklim Krizi Şimdi başlığı ile bir sunum yaptı. Hasar; ülke olarak yeşil dönüşüm sürecinin kaçırılmaması ve gelişmiş ülkelerin gerisinde kalınmaması gerektiğini vurgularken, “Biz ülke olarak sanayi devrimini kaçırdık. Bilişim devrimini teyet olarak yakaladık. Yeşil dönüşümü kaçırırsak yeni dünya düzeninde ülke olarak çok daha kötü bir konumda yer alabiliriz” dedi.

Bakmadan Geçme