Emeklilere ek zammın ödeneceği tarih belli oldu!

Çalışma Bakanı duyurdu! Emeklilere ek zammın ödeneceği tarih belli oldu! İşte paranın ödeneceği tarih…

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak ayı zammını yüzde 49.25'e çıkaran, en düşük emekli aylığını da 10 bin TL'ye yükselten yasa değişikliği Cumhurbaşkanı Recep tayip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, paraların hesaplara yatacağı tarihi duyurdu.

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı bu haberdeydi. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen; çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Çalışma Bakanı Işıkhan, ek zamların hesaplara yatacağı tarihleri duyurdu.

Emekli maaşı zammı kararı bekleyenlerin gözü kulağı yayımlanacak karardaydı... Resmi Gazete'de yer alan kanuna göre, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 oldu.

En düşük emekli aylığı 10 bin TL oldu

En düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Peki zam farkları ne zaman ödenecek?

Çalışma Bakanı Işıkhan tarih verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, son dakika açıklamasında SSK emeklilerine 6 Şubat'ta, Bağ-Kur emeklilerine ise 7 Şubat'ta ek ödemenin yapılacağını duyurdu.. Bakan Işıkhan'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“Ocak 2024 itibarıyla %49,25 oranında yükseltme yaptığımız SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile hak sahiplerinin aylık fark tutarlarını ödemeye başlayacağız. Ödemeler; SSK kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 6 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Bağ-Kur kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 7 Şubat'ta gerçekleştirilecek.”

Hesaplara 7 bin 500'er lira yatırılmıştı

Meclis'ten geçen düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanmadığı için en düşük emekli aylığı alanların hesaplarına 7 bin 500'er lira, 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alanların hesabına da maaşları yüzde 37 zamlı olarak yatırılmıştı.
7 bin 500'er lira alanlara 2 bin 500 TL daha yatacak

Zam kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından en düşük emekli aylığını 7 bin 500 TL olarak alan emeklilerin hesaplarına 2 bin 500'er yüz lira daha yatırılacak.

7 bin 500 TL'nin üzerinde emekli maaşı alanlara Ocak ayı maaşları yüzde 37 zamlı olarak yatırılmıştı. Bu emeklilere de maaşlarına göre yüzde 12'lik ek zam daha yatırılacak.

2024 Ocak güncel emekli zam tablosu
Yüzde 49,25 zam oranı hesaplandığında ise maaş zamları şu şekilde oluştu:
- 7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak.
- 10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL TL alacak.
13 bin 500 TL emekli maaşı olan bir kişinin yeni maaşı 20.148 olacak.
15 bin TL emekli aylığı alan bir kişinin maaşı 22.387 seviyesine çıkacak.
17 bin 500 TL emekli maaşı alan bir emeklinin maaşı yeni zam oranıyla birlikte 26.118 TL olacak.

Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da eklendi. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi.

Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi bulunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN