Dost Meclisi'nin konuğu Gençoğlu oldu 

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesinin düzenlediği dost meclisi toplantısına Kriptoloji, Siber Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Tuncay Gençoğlu konuk oldu.

MÜSİAD’ın bu haftaki gündeminde endüstri 4.0 ile beraber blok zincir (blockchaın) teknolojisi, bitcoin ve sanal paraların gelecekteki olası etkileri konuşuldu. 

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesinin, Dost Meclisinin bu haftaki konuğu Kriptoloji, Siber Güvenlik Uzmanı Doç. Dr.Muharrem Tuncay Gençoğlu oldu. Doç. Dr. Gençoğlu, MÜSİAD üyelerine; 4.0 ile beraber blok zincir (blockchaın) teknolojisi, bitcoin ve sanal paraların gelecekteki olası etkileri anlattı. 

GENÇOĞLU: TAMAMEN MAKİNE GÜCÜ ODAKLI OLARAK ÜRETİM SÜREÇLERİDİR 

Doç. Dr. Gençoğlu yaptığı açıklamada, “İnsan gücü yerine tamamen makine gücü odaklı olarak üretim süreçlerini, makinelerin dışarıdan müdahale olmaksızın yönetebilmesi olarak tanımlanabilir. Dijital dönüşüm ismiyle de anılan Endüstri 4.0, birbirleri ile sürekli iletişim halinde olan bir otomasyon sistemidir. Endüstri 4.0 ilk olarak 2011 yılında Hannover Fuar’ında gündeme gelmiş ve Alman hükümetinin desteğiyle eski geleneksel üretim faaliyetlerinden farklı olarak bilgisayar ve internet destekli bir üretim modeline geçiş için başlatılan bir teknoloji projesi olarak ortaya çıkmıştır. Endüstri 4.0 sadece makineler arası iletişimden ibaret değildir, bilgi işlem gibi daha başka birçok alanda işleri kolaylaştıracak ve verimlilik kazandıracaktır. Sistem tamamen internet alt yapısı üzerine kuruludur ve her şey bir ağ oluşturacak şekildebağlıdır. Bu akıllı ağlar sadece veriler ya da makinelerle bağlantılı değil akıllı ürünler, kişiler gibi süreçte yer alan her şeyi kapsayan bir ağdır ve hepsi birbiriyle ilişkilidir . Blok zinciri (Blockchain) kelimesinden, Satoshi Nakamoto’nun 2008 yılında yayınlanan orijinal Bitcoin başlıklı makalesinde bahsedilmiştir. Blok zincir, kripto paranın altında yatan teknoloji bileşenini, birbirine zincirlenmiş halde kriptografik olarak duran bir dizi veri bloğu olarak tanımlanmaktadır. Blok zincir teknolojisinin yapılan ilk uygulaması Bitcoin’dir. Bitcoin, bu durumun yanında hukuksal çerçevelerin dışında işlev gören yeni marketler ve finansal araçları ortaya çıkarmıştır. Bu, herhangi bir merkezi düzenleyiciden bağımsız olarak para birimi oluşturulmasını sağlayan blok zincir teknolojisinin merkezi olmayan biçimi sayesinde mümkün olmuştur. Blok zincir teknolojisini önemli kılan en büyük özelliği herhangi bir merkezi olmaksızın kullanıcılar vasıtasıyla bir doğrulama sistemine sahip olmasıdır. Bu yüzden dijital dönüşümün gerçekleştiği en büyük alanlardan biri olarak gösterilmektedir” ifadelerini kullandı.


 

Bakmadan Geçme