Elazığ’da 24 Ocak’ta meydana gelen merkez üssü Sivrice İlçesi Çevrimtaş Köyü olan 6,8 büyüklüğündeki depremin üstünden tam bir ay geçti.
Saatler 20.55’i gösterdiği anda 40 saniye süren büyük deprem Elazığ ve Malatya’da 41 cana mal olurken, yıkılan binaların enkazında kalanlar ise büyük uğraşlar sonucu kurtarılmıştı.
Depremin merkez üssü Sivrice’nin Çevrimtaş köyünde adeta taş üstünde taş kalmamış, kerpiç yapılar altında hayvanlar can vermişti.
Elazığ şehir merkezi ise adeta viran olmuş Mustafapaşa, Sürsürü ve diğer mahallelerde ağır hasarlı binalar yerle yeksan hale gelmişti. Saatler 21.30’u gösterdiği anda ise şehrin trafiği kilitlenmiş, birçok araç saatlerce yollarda mahsur kalmıştı.
Elazığ depreminin olduğu saatlerde İstanbul’da olası deprem için toplantıda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca hemen Elazığ’a gelmiş ve uzun bir maraton için kollarını sıvamışlardı.
Depremden bir gün sonra Elazığ’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaraların sarılması noktasında devletin üzerine düşen görevi yerine getireceğini beyan etmişti.
BÜYÜK DEPREMİN ÜZERİNDEN 1 AY GEÇTİ
Depremin hemen sonrasında ulusal televizyon kanalları 10 gün süreyle canlı yayınlarını Elazığ’dan yaparak, kamuoyunu bilgilendirmiş, Kızılay ve AFAD aracılığıyla yapılan yardımlara katkı sağlamışlardı. Depremin vurduğu Elazığ’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri hasar tespit çalışmalarına başlayarak ağır, orta ve hafif hasarlı konutların tespitini gerçekleştirmişlerdi.
Bakanlar gün aşırı toplantılar yaparak, kalıcı konutların yapılacağı ana kadar geçici konteyner kent inşası için ilgili birimlere talimat vermiş ve bu konteynerlere depremzedeler yerleştirilmişlerdi.
Kültür Park başta olmak üzere şehrin dört bir tarafına çadırlar kurulmuş ve soğuk havaya rağmen insanımız çadırda yaşam sürmeye başlamıştı.
YEMİŞLİK TOKİ KONUTLARI
Bakanlık tarafından depremzedeler için inşa edilecek olan TOKİ konutlarının birinci bölümünün ihalesi yapılmış ve ihale fahiş rakamlarla sonuçlanmıştı. Kısacası vatandaş 18 yıl boyunca TOKİ’ye konut aidatı ödeyecek ve bu rakam 275 bin TL’ye mal olacaktı.
MİLLET OLARAK SINIFTA KALDIK
Büyük Elazığ depremi sonrasında evleri ağır hasar gören vatandaşlar, bir yandan evini taşıma derdine düşerken, diğer yanda yeni ev arayışlarına başlamıştı. Son derece naif görünümlü, imanlı ve ihlaslı insan görünümündeki kişiler ev fiyatlarını birden bire yüzde 200 oranında artırarak krizi fırsata dönüştürme telaşı içinde olmuşlardı.
Elazığ’daki nakliye firmaları da durur mu! onlarda ev taşımacılığını 24 Ocak öncesinden daha fahiş rakamlarla yapmaya başlamış, İçişleri Bakanlığı olayı fark edince; Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı kamyonlar Elazığ’a getirilmişti. Allah’tan devlet olaya el altmış ve Jandarma’ya ait kamyonlar nakliye için kullanılmıştı.
YARDIMLAR…
Depremin ilk anından itibaren Kızılay, AFAD ve diğer hayır kurumları adeta seferber olmuş, depremzedelere kol-kanat germişlerdi. Her zaman olduğu gibi 24 Ocak Elazığ Depreminde de Suriyeliler krizi ilk gündem maddesine yerleşmişti.
Kültür Park yerleşkesine kurulan çadırları Suriyeliler zapt etmiş ve sıcak aş, giyim gibi yardımlardan faydalanmışlardı.
İhtiyacı olmadığı halde bahçesine çadır kuran, kendini bu denli akıllı sananlar ise ihtiyaç sahibi insanların çadır almasına engel olmuşlardı.
AKSA ADETA ZULMETTİ…
Şehir insanı bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken, diğer yanda AKSA gibi kurumların yüksek faturaları ile cebelleşiyordu. Sosyal Devlet ilkesine binaen depremzedelere güzellik yapması gereken kurumun yüksek bedelli faturaları vatandaşı canından bezdirmiş, sosyal medya hesaplarında AKSA faturaları elden ele dolaşmaya başlamıştı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı’nın Elazığ’a gelerek faturaların 3 ay ertelendiği haberi ise şehir insanını daha çok germişti.
ETSO ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI…
Elazığ ve Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan, yaraların bir an önce sarılması, şehrin ekonomisinin canlanması adına 12 maddelik önerisi ise insanların yüreğine su serpmiş, siyaseten söylemler nadasa bırakılmıştı. ETSO Başkanı Arslan’ın ekonomideki kırılmaların önüne geçmek adına sıraladığı maddeler kabul görmemiş ve suskunluk hakim olmuştu.
BELEDİYE SU ÜCRETİ ALMAYACAK…
Mart ayı belediye meclisine getirilecek gündem maddesi ile Elazığ Belediyesi 3 ay süreyle vatandaştan su bedeli almayacak. Borçlu bir belediye olmasına rağmen böyle bir karar alan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nı tebrik ediyoruz. Benzer bir uygulamayı devletimizden beklemek kadar daha doğal bir hakkımız yok.
CUMHURBAŞKANIMIZA SESLENİYORUZ…
Depremin ikinci günü Elazığ’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü kalıcı konutların temel atma törenine katılmak üzere yeniden ilimize gelecek. Şehir insanının Cumhurbaşkanından beklentileri oldukça yüksek. Şehrin ekonomisi adeta iflas konumuna geldi. Devletin faizsiz vereceği krediler için istenen evraklar, kefiller derken buz üstüne inşa edilen bina konumuna geldi.
Şehrin yeniden ihyası adına, kalıcı konutların daha güvenilir yerlere yapılması elzemdir. Sayın Cumhurbaşkanının Elazığ halkına elle tutulur müjdeli haberlerle gelmesi hepimizi mutlu kılacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle 24 Ocak’ta yaşadığımız büyük depremde yitirdiğimiz vatandaşlarımıza yüce Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.