• Haberler
  • Ekonomi
  • Başkan Küçük: Emekliler harçlık değil, hakkını istiyor

Başkan Küçük: Emekliler harçlık değil, hakkını istiyor

Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ Şube Başkanı İhsan Küçük, en düşük emekli maaşına yapılan zam ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak '3 milyon 200 bin emeklimizin kök aylıklarını etkilemeyecek olan bu artış, asla kabul edilemez' dedi.

Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ Şube Başkanı İhsan Küçük, en düşük emekli maaşına yapılan 2 bin 500 liralık zammın ardından değerlendirmelerde bulundu.

Küçük, emeklilerin harçlık değil, hakkını istediklerini ifade etti.

En düşük emekli ödemesi adıyla Hazine yardımı şeklinde 10 bin TL olarak ödenen paranın, 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesinin emeklilerin beklentilerini karşılamamaktan çok uzak olduğunu dile getiren Bağımsız Emekliler Sendikası Başkanı İhsan Küçük, “Bugün en düşük kök aylık 5 bin 500 liradır. Yani bu paranın üzerine Hazine, emekliye 7 bin TL harçlık olarak koyacak ve kök aylığı aşan bir sosyal yardım olarak ödeyecektir. Dünyanın hiçbir ülkesinde emekli maaşları düşük olduğu için sosyal yardım olarak ödeme yapılması uygulaması görülmemiştir.  3 milyon 200 bin emeklimizin kök aylıklarını etkilemeyecek olan bu artış, asla kabul edilemez. Bu yasa teklifiyle emekliler arasındaki adaletsizlik de körüklenecektir. Yüksek ve gün sayısı fazla prim ödeyen emeklilere yapılan haksızlık daha da artacaktır” dedi.

Emekliye verilen harçlık niteliğinde verilen zammın; hem Anayasa’ya hem insan haklarına hem de sosyal güvenliğin temel ilkesi olan ‘nimet-külfet’ dengesine aykırı bir durum olduğunu dile getiren Başkan Küçük,  “Yasa teklifi yeniden değerlendirilmeli, parlamentoda görüşülürken gerekli düzenlemeler yapılarak adil ve günün ekonomik şartlarına uygun bir hale getirilmelidir. Emeklilik maaşı devletin bizlere bir lütfu değil,  karşılığı yıllarca ödenen primlerle peşin ödenmiş helal, kutsal bir haktır. Emekli aylığı Hazine yardımının altında kalmışsa bu büyük bir ayıptır. Emekli harçlık istemiyor, hakkını istiyor.” dedi.
 

Bakmadan Geçme