Başkan Gürkan: Üretim ve istihdamın daralması risk unsurlarını ön plana çıkarmıştır 

MÜSİAD Ağustos Ayı SAMEKS verilerini değerlendiren Şube Başkanı Tekin Gürkan, tarihin en büyük deprem felaketinin yaşandığı şubat ayı dışında yılın tamamında 50 referans değeri üzerinde gerçekleşerek büyümeye işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi'nin yükselişini sürdürdüğünü kaydetti. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Ağustos ayı SAMEKS verileri açıklandı. SAMEKS verilerini değerlendiren MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, “Sanayi sektöründe yeni siparişlerin ivme kaybetmeye devam etmesiyle önceki aya kıyasla üretimde gerçekleşen azalışın belirginleştiği görülmektedir. Hizmet sektöründeki pozitif görünümde ise, önceki aylarda olduğu gibi girdi alımlarının yüksek seviyesi belirleyici olmuştur” dedi. 

Başkan Gürkan, “Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Ağustos ayında, bir önceki aya göre 3,5 puan azalarak 46,5 seviyesine gerilemiştir. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Ağustos ayında önceki aya göre 0,3 puan artarak 51,8 seviyesine yükselmiştir.  İstihdam alt endeksi ise önceki aya göre 6,1 puan azalış kaydederek 47,2 seviyesine gerilemiş ve sektör genelinde emek talebi önceki aya göre azalış kaydetmiştir” ifadelerini kullandı. Tarihin en büyük deprem felaketinin yaşandığı Şubat ayı dışında yılın tamamında 50 referans değeri üzerinde gerçekleşerek büyümeye işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi, Ağustos ayında da ekonomik aktivitedeki canlılığını sürdürdüğünü ifade eden Başkan Gürkan, “Üretim ve istihdamın önceki aya göre daralması önümüzdeki döneme dair risk unsurları olarak ön plana çıkmıştır. Ağustos ayında her iki sektörde de önceki aya göre istihdamın azalış sinyali vermesi ve tedarikçilerin teslimat sürelerinde de gecikmeler gözlenmesiyle, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi son 6 ayın en düşük seviyesi olan 50,3 puan seviyesinde gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN