Başkan Bahşi Detay'a anlattı!

Memur – Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Bahşi ile gündeme dair güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. 24 Ocak depremi, pandemi süreci derken eğitim camiasının da zorluklar çektiğini kaydeden Bahşi, çözüm önerileriyle bu sıkıntılardan kurtulmanın yollarını aradıklarını belirtti.

Bahşi, deprem dolayısıyla yıkılan okulların bir an önce yapılmasının elzem olduğunu ifade ederek, bu konuda hayırsever iş adamlarının üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

EBA üzerinden online eğitim alan öğrencilerin ilk zamanlarda çeşitli zorluklar çektiğini kaydeden Bahşi, sistemin şimdilerde sıkıntısız bir şekilde hizmet verdiğinin altını çizdi.

Eğitim Bir Sen olarak üyelerinin ekonomilerine katkı sunmak adına çeşitli kurumlarla anlaşma yaptıklarını kaydeden Bahşi, bundan sonra da benzer çalışmaların yapılacağını söyledi.

Şimdi Memur – Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Bahşi ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi ile sizleri baş başa bırakıyoruz.

Sayın Bahşi Elazığ 24 Ocak depremi ile oldukça sıkıntılı günlerden geçiyor. Tabi bir yandan deprem diğer yandan pandemi derken eğitimde de hiç şüphesiz sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Depremden sonra yıkılan okullarla ilgili gelinen süreci anlatır mısınız?

24 Ocak depremi sonrasında ilimiz genelinde 30 okul binası ağır hasar görerek yıkılmıştır. Elazığ'ın en eski okulları olan Elazığ Lisesi, Mustafa Kemal Ortaokulu,  ( Eski Atatürk Ortaokulu )  Korgeneral Hulusi Sayın Lisesi ( Eski Ticaret Lisesi ) Merkez Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi ( Eski Sanat Okulu ) ve daha birçok okul maalesef depremde ağır hasar görmüş ve yıkımına karar verilmiştir.

Depremden sonraki süreçte okulların açılması ile Pandemi’den önceki 3 haftalık süreçte binası yıkılan okullar diğer en yakın okullarla eşleştirilmiş ve aynı binayı kullanmak zorunda kalmışlardır. Pandemi’den dolayı okullar tatil edilmiş ve depremde ağır hasar gören okul binaları yıkılmıştır. Bu süreçte yaklaşık 17 hayırsever okul binası yapma vaadinde bulunmuştur.

Eğitim-Bir-Sen olarak bu süreçte okulların yapımının (okul binalarının) yapılmasının elzem olduğunu hem TV programları ve basın açıklamaları ile hem de bürokrasi ve siyasilerle görüşme yaparak olayın ciddiyetini anlatmaya çalıştık. Depremde evi yıkılan ağır hasar görenlere yapılan TOKİ konutları takdire şayan bir çabuklukla hızlıca bitirilirken, maalesef okul binalarında aynı durum söz konusu değildir.

Bugün geldiğimiz noktada temeli atılan ve inşaat çalışmaları devam eden okul binası sayısı çok azdır. Yıkılan okulların yerine yeni binaların yapılıp önümüzde eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi konusunda endişe duymaktayız. 

Eğitim Bir Sen 1 Nolu şube olarak eğitim camiasına kattığınız destekleri biliyoruz. Bugünlerde gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan bahseder misiniz?

Eğitim-Bir-Sen Elazığ 1 No’lu Şube olarak;  2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında sınavla atanan yöneticilerimizi ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerimizi sunduk. Genç-Memur-Sen ile birlikte Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu haykırarak “ Basın açıklaması” ile destek verdik. Okul ve kurumları ziyaret ederek “Temiz Okul” projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde görerek gereken desteği verdik.

24 Ocak depremi gecesi Dilek Sitesi’nde enkaz altında kalan Denetleme Kurulu üyemiz Hüseyin Civelek ve oğlu için seferber olduk ve hastanede tedavilerini takip ettik. Enkaz altında kalan ve maalesef kaybettiğimiz eşi ve 3. sınıfa giden oğlu için düzenlenen cenaze namazını organize ederek Sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrif ettiği cenaze merasimini yaptık. Çevre illerden gelen Şube başkanları ve hayırseverleri karşılayıp taziyelerini kabul ettik. Hüseyin Civelek kardeşimizi hastanede yalnız bırakmadık.

 Sayın Genel Başkanımız da ilimize gelerek taziye ziyaretinde bulunmuş ve deprem bölgesinde incelemelerde bulunmuştur. İlimizdeki kamu çalışanlarının depremde gördükleri hasar ve zarar temsilciler aracılığıyla tespit edilmiş rapor halinde Genel Merkeze bildirilmiştir. Memur-Sen Genel Başkanımız Sayın Ali Yalçın Memur-Sen Genel Merkez yöneticileri ile istişare ederek 500.000 TL Elazığ depremindeki yaraları sarmak üzere AFAD aracılığı ile gönderilmiştir. İlimize gönderilen yardımların dağıtımında organizasyonları katkı sunulmuş üyelerimiz ve yöneticilerimiz yardım kolilerinin hazırlanması ve dağıtımında görev almıştır.

Depremzedelerin kalması için tahsis edilen okullar sürekli ziyaret edilmiş eksikler ve sorunlar anında giderilmiştir. Elazığ depremi eğitim dosyası hazırlanarak taleplerimiz basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuştur.

Gerçekleşen Taleplerimiz

1- Deprem tazminatı

2- Zorunlu hizmet

3- Faturaların ertelenmesi

4- Başarı belgeleri

Murat Kurum’a;  yıkılan okullar, Öğretmenevi ve Hizmet Binası ile ilgili talep dosyamızı sunduk.

Online eğitim gören öğrencilerin bugünlerde en büyük sıkıntılarından biri de hiç şüphesiz tablet ve internet. Bu konuda memur sen öncülüğünde gerçekleşen bir çalışma var mıdır?

Bu ankette uzaktan eğitimin ortalama  65 civarı bir erişimle yapılabildiği Mart ve Haziran süreci sonunda ortaya çıkmıştır. Pandemi süreci bize şu gerçeği bütün çıplaklığıyla ortaya koydu ki öğretmen olmadan eğitimin olması mümkün değildir. Çünkü eğitim bir etkileşimdir. Bir duygusal bağdır.

Ülkemizde yapılan online eğitim dünyada olduğu gibi fırsat eşitliği sağlayamıyor. Bölgelere göre farklılık göstermesi ile birlikte genel olarak öğrenciler uzaktan eğitime erişim de maalesef eşit şartlarda değildir. Tableti olmayan, evde bilgisayarı olmayan veya internet erişim imkânı olmayan öğrenci sayısı bir hayli yüksektir. Memur-Sen olarak başta Belediye Başkanımız Sayın Şahin ŞERİFOĞULLARI olmak üzere hayırseverlerimizi bu konuda imkânı olmayan çocuklarımıza destek olmalarını talep ettik, çağrıda bulunduk.

EBA üzerinden eğitim alan öğrenciler de eğitim veren öğretmenlerde bu konuda oldukça dertli. Sizce tüm sınıflar ne zaman açılır?

 Az önce bahsettiğimiz teknolojik imkânsızlıklar ve İnternet'te erişim sorunları ve bilhassa aynı anda EBA sistemine giriş yapılması internet altyapısını erişim bantlarını maalesef olumsuz etkilemektedir. İlk başta çok büyük sorunlar yaşanmış daha sonra EBA sisteminde güncellemeler ile sistem düzenli çalışmaya başlamıştır. Öğrenciler EBA'ya girerek yaşadıkları sıkıntılardan dolayı okullarına kavuşmayı daha çok arzulanmış, okulların açılmasını şiddetle ister hale gelmişlerdir. Öğretmenlerimiz okulların açık olduğu normal süreçte ki performanslarının iki katı kadar gayret göstermektedir.  Ancak okulların kısmen açıldığı ve uzaktan eğitim ( online ) yapıldığı için maalesef öğretmenler yan gelip yatıyor şeklinde toplumda bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Eğitim çalışanlarımız depremde ve Pandemi sürecinde okullarda, çadırlarda, Sosyal Destek, Psikososyal Destek, Filyasyon gibi birçok görevi en iyi şekilde yapmıştır.

Eğitim Bir Sen olarak üyeleriniz için kurum ve kuruluşlarla anlaşmalar yapıyorsunuz. Bugün de bir sağlık kuruluşuyla ilgili bir anlaşmanız olacak neler söylersiniz?

1             2 ADAM İNGİLİZCE KURS MERKEZİ          20

2             KEREM SİGORTA             10

3             AMERİKAN KÜLTÜR DİL KURSU                30

4             MEDİCAL PARK 25

5             PUSULA KPSS İNGİLİZCE AKSAN              30

6             HALİÇ ÖZEL EĞİTİM KURS MERKEZİ        25

7             DERSLİK 23         20

8             UNİVERSAL GÖZ HASTANESİ     25

9             BATI KIRTASİYE 15

10           SMG SİGORTA  10

11           ÖZEL HAYAT HASTANESİ              25

12           ACCORT MAGAZASI       20

13           ESİNTİ KURU TEMİZLEME            20

14           DAHİ ADAM       30

15           RENKLİ DÜŞLER GÜNDÜZ ÇOCUK BAKIM EVİ     15

16           İLKSEN ANAOKULU VE ÇOCUK KULÜBÜ               20

17           DEKOR HOME PERDE ÇEYİZ         20

18           KOZA ÇOCUK AKADEMİSİ           15

19           HAZAR ISI REGAL BEYAZ EŞYA BAYİİ        20

20           FUZUL EV            20

21           HARPUT KIRTASİYE         15

22           ÖZEL MELEKLER KREŞ VE ANAOKULU    20

23           ÖZEL İLKSEN      25

24           DOĞA KOLEJİ    20

25           ÖZEL AMERİKAN KÜLTÜR YABANCI DİL KURSU 50

26           ORAKÇIOĞLU MAĞAZASI     5

27           BP SERDAR PETROL        5

28           ASD KURS MERKEZİ        15

29           ÖZEL ELAZIĞ DENT TURKUAZ DİŞ KLİNİĞİ            25

30           BELİNDA GÜZELLİK MERKEZİ      20

31           SİMYA OKULLARI            30

32           LİMİT EĞİTİM KURUMLARI         30

33           DOĞRU ÖLÇÜ KURS MERKEZİ    25

34           ANADOLU HASTANESİ  20

35           ÖZDAL SİMGE SİMGE BUTİK      10

36           A KALEM KURS MERKEZİ             20

37           BİLGEM KOLEJİ 30

38           SMG FORMÜL KURS MERKEZİ   40

39           FMD EĞİTİM KURUMLARI           15

40           HEDEF EVİM GAYRİMENKUL      23

41           MEDİLİNE HASTANESİ                   20

42 ÖZEL DENTAL HOUSE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI    15

Ve yıllardır konuşulan ve bir türlü çözüm bulunamayan Elâzığ öğretmenevinin inşası ile ilgili olarak neler söylersiniz?

ELAZIĞ İLİMİZİN; EĞİTİM ÖĞRETİM ALANINDAKİ SORUNLARI

          Elazığ ilimizin Eğitim-Öğretim alanındaki mevcut sorunları; 24 Ocak 2020 depreminde ağır hasar alan İl Milli Eğitim Müdürlüğü,  Öğretmenevi ve Eğitim Kurum binalarının hala yapılmamış olması, okulların personel ve ödenek sıkıntısı ile İlimizde yaşanan 24 Ocak 2020 Elazığ Depreminde Vefa Destek gurubunda görev alan okul idarecilerinin bir kısmına başarı belgesi verilirken bir kısmına verilmemesi şeklinde tespit edilmiştir.

 A) İL MİLLİ EĞİTİM HİZMET BİNASI

Hükümet Konağı’ndaki Adalet Sarayı’na 1 Milyon TL’ye yakın harcama yapıldı. Bir yıl dahi hizmet vermeden depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile boşaltıldı. Daha sonra Milli Eğitimi eski tekel binasına taşıdılar. Bir o kadar masrafta oraya yapıldı. Söz konusu bina da 24 Ocak depreminde ağır hasarlı olarak tespit edilerek yıkıldı. İl Milli Eğitim Kurumu şu an kullanılmakta olan Cemil Meriç Fen Lisesi’nin Pansiyonuna taşındı. 

Şu an Milli Eğitim hizmet binası olarak kullanılmakta olduğu pansiyon; odaları küçük, ulaşımı zor, merkezi konumda değil. Dolayısı ile binlerce kamu çalışanına hizmet veren Milli Eğitim kurumumuza yakışmamaktadır. İlimize hizmet veren tüm kurumlar modern hizmet binalarına sahip iken, yaklaşık dokuz bin kamu çalışanına hizmet veren Milli Eğitim kurumunun göçebe hayat yaşaması, iki-üç yılda bir farklı farklı eski kurum binalarına taşınması bizleri üzmektedir.

Önerimiz;

     Ulaşımı kolay ve şehrin her mahallesine eşit mesafede olan Necip Güngör Kısaparmak MTAL. ( İletişim Lisesi ) yanındaki boş alanda modern ve kalıcı Milli Eğitim binasının yapılması

B) ÖĞRETMENEVİ MEVCUT DURUM

1933 Yılında Halkevi olarak inşa edilen hizmet binası 1952 yılından 1972 yılına kadar Kız Öğretmen Okulu, 1972 yılından 1982 yılına kadar da Eğitim Enstitüsü ve Lise olarak kullanılmıştır. 1983 yılında 27 yatak kapasitesi ile Öğretmenevi olarak açılış yapılmıştır. 17 Kasım 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize gelmesi ve Halk evinde konuk edilmesi bu binaya tarihi bir unvan kazandırmıştır. İlerleyen süreçlerde bina ihtiyaca tam cevap veremediğinden, ilave olarak, 1992 yılında zemin artı iki katlı ve 33 yatak kapasiteli bir ek bina yapılarak toplamda 60 toplamda 68 yatak kapasitesi, lokantası, lokali ve çay bahçesi ile hizmet vermeye başlamıştır. Ancak 24 Ocak 2020’de İlimizde yaşanan 6.8 Şiddetindeki deprem sonucu söz konusu bina ağır hasar almış ve hizmete kapatılmıştır.

Depremden sonra Öğretmen Evi,  Eski Eğitim ve Araştırma hastanesi binasına taşınmıştır. Bu binanın Öğretmen evi olarak hizmet verebilmesi için yaklaşık 18 Milyon TL’ye ihtiyaç olduğu hesaplanmıştır.

 

Önerimiz;

Yaklaşık aynı maliyet ile Öğretmen Sıdıka Avar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi karşısındaki boş alan üzerinde  (Yıkılan;  Dr. Kadir Gökalp Anaokulu ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesinin yeri) Ekte sunulan plana uygun ve Elazığ’a yakışır modern bir hizmet binasının yapılması.

 

C) EĞİTİM KURUMLARININ DURUMU

24 Ocak 2020’de İlimizde yaşanan 6.8 şiddetindeki deprem sonucu ilimizde; 13 okul binası, 1 Hizmet binası, 1 öğrenci pansiyonu ve 2 halk eğitim merkezi olmak üzere toplamda 17 okul/kurum binası yıkılmıştır. 18 Eğitim binasının ise çıkacak durum tespit raporlarına göre yıkılacak veya güçlendirme yapılacaktır.

Yıkımı gerçekleştirilen ve yıkılacak olan eğitim kurumlarının yerine, Hayırseverler veya TOKİ tarafından yeni binaların bir an önce yapılması gerekmektedir.

D) OKUL PERSONEL YETERSİZLİĞİ

Yardımcı Hizmetlilerinin emekli olmaları veya unvan değişikliği ile başka görevlere geçmeleri, bunların yerine atama yapılmamış olması sebebi ile okullarda personel yetersizliği yaşanmaktadır.

Çocuklarımızın daha temiz bir ortamda eğitim görmeleri için okulların yardımcı hizmetli ihtiyacının bir an önce giderilmesi

E) ÖDENEK SIKINTISI

24 Ocak 2020’de İlimizde yaşanan ve sonrasında ortaya çıkan ve halen devam eden Covid 19 salgını sebebi ile okullar ile beraber okul kantinleri de kapatılmıştır. Dolayısı ile okul aile birliklerinin en büyük gelirini teşkil eden Kantin kira gelirleri ödenmez hale geldi ve dolayısı ile okullarda ciddi manada ödenek sıkıntısı yaşanmaktadır.

 F) BAŞARI BELGELERİNİN DURUMU

İlimizde yaşanan 24 Ocak depreminden sonra gelen yardımların dağıtılmasında görev alan veya görevli oldukları kurumları 24 saat hafta içi hafta sonu depremzedelere açık tutan eğitim çalışanlarının bir kısmına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başarı belgesi verilirken, aynı şekilde görev almış olanların büyük bir kısmına ise maalesef başarı belge verilmemiştir. Başarı belgesi verilmemiş olan eğitim çalışanlarımıza da başarı belgesinin verilmesini istiyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanının eğitim ile ilgili olarak istediğimiz seviyeyi yakalayamadık açıklamasını nasıl değerlendirirsiniz?

Sayın Cumhurbaşkanımızın Eğitim ve Kültür alanında köklü reformlar yapmamız gerekiyor sözlerine katılıyorum. İktidara geldiği günden bu yana yaptığı hizmetler ile milletimizin gönlünde taht kurmuştur Recep Tayyip Erdoğan. 2002'den bu yana hem derslik sayısı hem de öğretmen sayısı müthiş bir artış göstermiştir. Eğitimde dijitalleşme ile çağı yakalayıp modern eğitimin temelleri atılmıştır. Bütçedeki en yüksek pay Milli Eğitim Bakanlığına ayrılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte nesillerimizin ıslahı, milli ve manevi değerlere bağlı nesillerin yetişmesi ve ahlaki olarak erdemli bir gençlik yetiştirmek için bir reform hareketi başlatılması gerektiğine ben de katılıyorum. Kendi milli ve manevi değerlerimize uygun, kendi yerel ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir müfredatın hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir. Bu açıdan Cumhurbaşkanımızın görüşlerine katılıyorum. Bu işi de Erdoğan'ın sırtında bir yük olarak bırakmamamız gerektiğini düşünüyorum. Gerekli çalışmaları tüm eğitim paydaşlarının yapması gerektiğini düşünüyorum.

 

Bakmadan Geçme