Başkan Arslan Önemli Açıklamalarda Bulundu

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan Kanal Fırat ekranlarında yayınlanan “Zeki Akbıyık ile Gündem Özel” programının canlı yayın konuğu oldu. Önemli açıklamalarda bulunan Başkan Asilhan Arslan, “Bize sağlanabilecek her türlü imtiyaz, kolaylık, teşvik, varsa hasarların giderilmesi gibi şeylerin, tüm destekler mecburen tabi afete maruz kalan yörelere ait kanuna göre verilebilir. Sen bunu ilan etmezsen bu destekleri sağlayamazsın” dedi.

 

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan Kanal Fırat ekranlarında yayınlanan “Zeki Akbıyık ile Gündem Özel” programının canlı yayın konuğu oldu. Programda önemli açıklamalarda bulunan Başkan Arslan, Elazığ’ın Afet Bölgesi ilan edilmesi ile ilgili yürüttükleri çalışmalara da değindi. ARSLAN: Şiddeti itibariyle baktığımızda ölü sayısı gerçekten mucizevi şekilde az ETSO Başkanı Arslan, “Gerçekten zor bir dönem. Anlatırken bile zorlanıyoruz. Kelimeler boğazımızda düğümleniyor. Ağır bir imtihan. Ama maalesef bu deprem geliyorum dedi. 1 senedir bu 3’üncü deprem. 1’incisi Nisan ayında, 2’incisi Ekim ayında oldu. Biz bunu hep kendi aramızda istişare ediyoruz. Bu bir şeylerin habercisi diye ki deprem bilimcileri bunu ifade etti. Bu fay hattı 6’nın üzerinde 6 ile 7 arasında enerji üretmeye müsait bir fay attı. 6’nın üzerinde gerçekleşecek diye. Belki de 5 şiddetindeki deprem olmasaydı bu depremin şiddeti daha fazla olacaktı. Ama rabbim bizleri korudu. Şiddeti itibariyle baktığımızda ölü sayısı gerçekten mucizevi şekilde az. Her insan bizim için değerli” dedi.

 

ARSLAN: HEP ELÂZIĞ’IMIZIN YANINDA OLDULAR

 Başkan Asilhan Arslan, “Eğer bir deprem daha olursa 3 bin 5 bin şehit verebileceğimiz bir facia ile karşılaşabiliriz diye. Ama rabbim bize bunu yaşatmadı çok şükür. Bize düşen bu musibetten ders çıkarıp geleceğe daha iyi hazırlanmak. Bu tür afetlere akıllı olarak en az zayiatla karşılık verebilme adına doğru hamleler yapmak. Bundan sonraki süreç şehrin yöneticilerine düşüyor. Umuyorum ki onlarda gereğini yapacak. Ülkemizin tüm yöneticileri elinden gelen gayreti sarf ediyorlar. Hep Elâzığ’ımızın yanında oldular. Sayın Cumhurbaşkanımız hemen duruma vaziyet etti. Süleyman Soylu Bakanımız, depremin 3’üncü saatinde Elazığ’daydı. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Sağlık Bakanımız hep yanımızdalar. Biz onlara ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Devletimizin kurumlarımızın tüm imkanlarını Elâzığ’ımızın yaralarını sarmaya seferber ettikleri için” diye kaydetti.

 

ARSLAN: ELAZIĞ KESİNLİKLE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, “Afet Bölgesi olma durumunun kanunlarda yeri var. kanun yürürlükte. 1959 yılında alınmış ilk karar. 7 bin 269 yasa gereği. “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun” 15 Mayıs 1959 yılında çıkmış ana kanun bu. Ana kanun ile birlikte peş peşe yönetmeliklerle destekleyici alt kanunlar oluşmuş günümüze kadar. Herhangi bir şekilde afete maruz alınmış olan sınırlı bir alan var ise o sınırlar koordinatları ile tespit edilir ve o bölge afete maruz kalmış alan olarak belirlenir. Bize sağlanabilecek her türlü imtiyaz, kolaylık, teşvik, varsa hasarların giderilmesi gibi şeylerin, tüm destekler mecburen tabi afete maruz kalan yörelere ait kanuna göre verilebilir. Sen bunu ilan etmezsen bu destekleri sağlayamazsın. Bu kadar net. Eğer devlet kendi kaynaklarından bir şey aktaracaksa mecburen bu kanunun alt maddesi olarak yapacak. Bunu da çok rahat bir şekliyle Cumhurbaşkanlığının Kanun Hükmünde Kararnamesi ile yayınlayabilir. Elazığ kesinlikle Afet Bölgesi ilan edilmeli” açıklamasını kaydetti.

 

 

ARSLAN: 50 İLA 100 BİN İNSANIN EVSİZ KALACAĞINI DÜŞÜNEREK BİR ÇALIŞMA YAPTIK

Başkan Asilhan Arslan, “4 STK’mızla beraber dedik ki Elazığ bir afet ile karşı karşıya. Ve şehrimiz maalesef o gün ki öngörü, dışarıdan gelen gözler bunu hissedemeyebilir de. Ama bizler şehrin bina stokunu bildiğimiz için kaç tane apartmanın hasarlı çıkacağını, bunlarda yaşamın imkansız olacağını bunlarda getirilecek negatif sonuçlarla şehirdeki ekonominin duracağını, 50 ila 100 bin insanın evsiz kalacağını düşünerek bir çalışma yaptık. Ve şu andaki geldiğimiz noktada hasar tespit çalışmaları 60 seviyede 9 bine yakın binada hasar tespiti var. Az hasarlılar var içinde ama bunların temeline baktığımız zaman 2000 yılı deprem yönetmeliği öncesi yapılan tüm binalarda o dönemki kalite standartlarından dolayı bazı eksiklikler var. Belki öncelikli olmayacak az hasarlılar ama orta vadede bunlarda dönüştürülecek. Eğer şehrin yeniden yapılanması söz konusu ise bunların her biri değerlendirilmek zorunda” diye kaydetti.

kaynak;Elazığ Son Haber

Bakmadan Geçme