• Haberler
  • Yaşam
  • Anahtar Parti İl Başkanı Ercan'dan İklim Kanunu Tasarısına eleştiri

Anahtar Parti İl Başkanı Ercan'dan İklim Kanunu Tasarısına eleştiri

Anahtar Parti İl Başkanı Yüksel Ercan, TBMM gündemine alınan 'İklim Kanunu Tasarısı'na yönelik yazılı bir açıklama yayımlayarak, tasarının tarım, hayvancılık ve enerji sektörlerinde ciddi ekonomik ve toplumsal riskler barındırdığını belirtti.

Anahtar Parti İl Başkanı Yüksel Ercan yaptığı açıklamada, 20 Şubat 2025 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan ve 8 Nisan 2025 tarihinde Genel Kurul gündemine alınması planlanan ‘İklim Kanunu Tasarısında’, yer alan bazı maddelerin özellikle tarım ve hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Metan gazı salımı gibi doğal süreçler gerekçe gösterilerek hayvancılığa kısıtlama getirilmesi, zaten ekonomik zorluklarla mücadele eden üreticileri çok daha zor bir duruma düşürecektir. Bu tasarı, kırsalda üretimin daralmasına ve yerli üretimin geri çekilmesine yol açar” diye konuştu.

Tasarıda öngörülen “sertifikalı ürün” uygulamasına da dikkat çeken Ercan, “Bu uygulama çiftçilerin üretim tercihlerine müdahale niteliği taşımaktadır. Yine kanun teklifinde yer alan “iklim değişikliğine dirençli ürünlerin yetiştirilmesi” ifadesi de, büyük ölçekli tarım şirketlerini teşvik eden bir yaklaşımı öngörmektedir. Sonuç itibariyle bu tasarı, küçük üreticilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesini zorlaştıracak; geleneksel, yerel ve sürdürülebilir üretim biçimlerinin tasfiyesine neden olacaktır. Ülke tarımı büyük işletmelerin tekeline açık hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

Enerji, sanayi ve ulaşım gibi kilit sektörlere getirilen karbon azaltım zorunluluklarının üretim gücünü olumsuz etkileyeceğini anlatan Başkan Ercan,

“Türkiye’nin karbon piyasalarına entegre edilmesiyle birlikte stratejik üretim alanlarında dışa bağımlılık artacaktır. Uluslararası karbon düzenlemeleri, ülkemizin üretim maliyetlerini dış faktörlere açacaktır. Bu durum ekonomik ve milli güvenliğimiz açısından son derece sakıncalıdır” dedi.

İklim değişikliği ile mücadelenin ulusal bir zorunluluk olduğunu ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi toplumsal, ekonomik ve stratejik öncelikleri doğrultusunda, tam egemenlik ilkesi temelinde yürütülmesi gerektiğini belirten Ercan, “Yerli üreticimizin, çiftçimizin ve sanayicimizin görüşleri alınarak Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığına uygun bir iklim politikası oluşturulmalıdır. Bu mücadele, dış dayatmalarla değil, Türkiye’nin kendi öncelikleri doğrultusunda yürütülmelidir” dedi.
 

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05426548467
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!