Şehrin Parlayan Yıldızı Aran Yapı

Elazığ'da yıllardan beri yapı sektöründe güzel imalatlar ortaya çıkaran Aran Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sıddık Aran ile detay okuyucuları için bir söyleşi gerçekleştirdik.

Şehre modern yapılar kazandıran ve vatandaşın konforuna önem veren Aran Yapı, bir güzel projeyle daha iddialı bir şekilde geliyor.

Şehrin ekonomisinin inşaat sektörü ile canlandığını kaydeden Aran Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sıddık Aran, Elazığ'da yaptıkları projelere vatandaşın büyük ilgisinin olduğunu sözlerine ekledi.

Sayın Aran, öncelikle inşaat sektörüne ne zaman atıldınız, bu serüveni bizlere anlatır mısınız?

Aran Yapı firmamız 2003 yılından itibaren Elazığ'da inşaat sektöründe faaliyet göstermektedir. Firmamız özellikle kentsel dönüşüm kapsamında Elâzığ il merkezinde iddialı ve başarılı projelere imza atmıştır. Ayrıca firmamız tüm Türkiye'de 3b ve 4a gruplarında taahhüt ve kamu ihalelerinde yer alıp Elazığımızın gururu olmaya devam etmektedir.

Elâzığ'da şimdiye kadar bitirdiğiniz inşaatlardan bahseder misiniz?

Elâzığ'da il merkezinde şehrin muhtelif bölgelerinde birçok projeyi inşa ettik. Bu kapsamda kurumsal sorumluluğumuz ve vatandaşlık bilincimiz çerçevesinde uzmanlığımız olan inşaat sektöründe, her zaman en yenisini, en gelişmiş teknolojiyi ve vatandaşlarımıza en uygun çözümü sunmayı hedefledik.

Yapı sektörü Elâzığ'da oldukça revaçta. Bu işin zorluğundan bahseder misiniz?

İnşaat sektörü son yıllarda ekonomideki hareketlenmelerden dolayı maliyetlerde ciddi bir artış meydana getirmektedir. Bu artış arz- talep ilişkisinde önemli zorluklarla bizi karşı karşıya bırakıyor. Bu kapsamda özellikle malzeme kalitesi ve işçilik standardından taviz vermeden sürekli çıtamızı yükselterek yolumuza devam ediyoruz.

Şu ana kadar bitirdiğiniz projeleriniz arasında sizleri en çok mutlu kılan hangisidir?

Özellikle Aran Vizyon projemiz ve şu an devam etmekte olan Aran Center projemiz en iyi projelerimiz arasındadır.

İnşaat sektörünün de hiç şüphesiz zorlu yanları vardır. 24 Ocak depremi sonrasında bakanlık tarafından açıklanan yapı harç bedellerinin alınmayacağı ifade edilmişti bu konuyla ilgili neler söylersiniz?

Elazığımız deprem sonrasında özellikle inşaat sektöründe büyük bir hareketlilik yaşanmaktadır. Gerek deprem öncesi, gerekse deprem sonrasında 6306 sayılı riskli yapı kapsamında yaptığımız inşaatlarda sadece yıkımını yaptığımız binaların metrekaresi oranında katılım harcı alınmayıp, bunun haricinde yıktığımız binaların ve sonrasında yapacağımız inşaatın hafriyat harcından, itfaiye ücretinden, bina inşaat harcından, kanalizasyon yer tespitinden su bağlantı ücretine kadar tüm harçları ödüyoruz. Bu konuda maalesef yeterli desteği göremiyoruz.

Elâzığ'ın genelinde yapılan TOKİ konutlarının inşaat sektörüne bir canlılık kattığı söyleniyor ama malzeme temininin Elâzığ'dan yapılmadığı da dile getiriliyor, neler söylersiniz?

TOKİ gerçeği sadece Elâzığ'da değil ülkemizin genelinde mevcuttur. İnşaat sektöründe son yıllarda TOKİ'nin yetki ve kapsam alanının sürekli genişleterek tüm ülkemizde yayıldığını görüyoruz. Buna karşılık özel müteahhitlik firmalarının da çalışma şartları sürekli ağırlaştırılarak zorlaştırılarak özellikle küçük firmaların önleri kesilip iş yapamayacak hale getirildiğini görüyoruz. TOKİ'nin yapıları ihale ettiği bu firmaların çoğu yabancıdır. Bu firmalar inşaat malzemesinin birçoğunu dışardan temin etmektedir.

Hayallerinizde olan ve planlamasını yaptığınız bir proje var mıdır?

İnşallah önümüzdeki yıllarda Elâzığ'ımızda modern yaşam alanlarının çok olduğu daha güzel projelerle şehrimize renk katmayı hedefliyoruz.

Son olarak şehrin ekonomisiyle ilgili neler söylersiniz?

Yatırımlarımızı Elâzığ'ımıza yapmak istiyoruz. Elâzığ'ın gelişmesi özellikle riskli yapıların dönüştürülmesinde önemli katkı sunuyoruz. Bu kapsamda ilimizin ekonomisine de büyük katkı sağlıyoruz. Yayın ekibinize de ayrıca teşekkür ediyoruz.

Bakmadan Geçme