Milletvekili Ataş 'Köprü Konusunu Cumhurbaşkanımızla Görüşeceğim'

Elazığ – Tunceli arasında köprü talebi yıllardır gündeme geliyor ve özellikle yaz aylarında feribot önlerinde kilometrelerce kuyruk oluşuyor. Elazığ Tunceli arasında yaşanan bu durumla ilgili Kanal Fırat Televizyonu'nda oldukça önemli açıklamalarda bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, 'Bu köprünün yapılması için ne gerekiyorsa yapacağım' dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve önceki dönem Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Kanal Fırat Televizyonu'nun konuğu oldu. Gerçekleştirilen programda program sunucusu Furkan Dilaver, Elazığ Tunceli arasındaki ulaşım sorununu gündeme getirerek feribot önlerinde kilometrelerce kuyruk oluştuğunu ve vatandaşların uzun yıllardır Elazığ Pertek arasında bir köprü beklentisi olduğunu iletti.

ATAŞ: KÖPRÜ KONUSUNU CUMHURBAŞKANIMIZLA GÖRÜŞECEĞİM

“Ankara'ya dönünce bu konuyu hem Cumhurbaşkanımız ve hem de Ulaştırma Bakanımızla görüşmek istiyorum” diyen Milletvekili Mustafa Ataş, “Gidince bunu gerek Ulaştırma Bakan'ımıza gerekse Sayın Cumhurbaşkanımıza bu konuyu inşallah görüşmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız; başbakan iken Tunceli'ye geldiğinde 2009 yılıydı yanılmıyorsam bir köprü sözü vermiş idi 2009 yılında. Bugün tabi yapılan hizmetler ulaşım noktasında yapılan yollara baktığımız zaman ben inanıyorum ki bu bölgede yani Tunceli'yi Elazığ'a bağlayan ulaşımda mutlaka bir köprüye ihtiyaç var. Feribotlar özellikle bu mevsimlerde o ihtiyacı karşılamıyor. Pertek'te 2-3 tane feribot olmasına rağmen Tunceli'nin neredeyse bütün ulaşım yükünü Pertek feribotu sağlıyor. Ya orayı tercih edeceksiniz veyahut Kovancılardan dolaşmak zorunda kalacaksınız. Oradan da kilometre olarak ciddi bir mesafe var. Hakikatten Tunceli'de Elazığ'la ulaşımı sağlayacak bir köprüye ihtiyaç var. Bunu gidip Sayın Cumhurbaşkanımıza söyleyeceğiz. Evet Türkiye'de ekonomik olarak bir daralma var özellikle salgından bu yana olan süreç içerisinde. Ama her ne pahasına olursa olsun belki kısa vadede zor ama orta vadede mutlaka bu köprünün çözülmesi gerekiyor. Burası gerek Karadeniz'e bağlanan yol kuşağında, gerekse İç Anadolu'ya yani Erzincan güzergahına bağlanan yol güzergahında. Çemişgezek-Kemaliye üzerinden. Zaten Kemaliye-Arapgir-Malatya ulaşımı noktasında bir çalışma yapılıyor. Buradan Kemaliye'ye bağlanacak yolla da bir alternatif oluşturma ihtiyacı var. Dolayısıyla köprüyü Ankara'ya gittiğimde Ulaştırma Bakan'ımızla görüşmek istiyorum. Daha sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızla” ifadelerini kullandı.

ATAŞ: ŞU SÜREÇTE YAPILACAK ÇALIŞMA, YAPIM MALİYETİNİ DE DÜŞÜRECEKTİR

Keban Baraj Gölü'nün su seviyesinin oldukça düşük seviyede olduğu belirten ve bu mevsimde yapılacak bir etüt çalışmasının köprünün yerinin tespiti için büyük bir imkan sağlayacağını söyleyen Milletvekili Mustafa Ataş, “Bugünlerde bu projeyle ilgili bir çalışma yapılırsa ki yapılması gerektiğini düşünüyorum. Buradan özellikle Ulaştırma Bakanlığı'nın buradaki temsilcilerinin bunu dikkate almasını hasetten tavsiye ediyorum şu açıdan; Keban Barajı seviyesi bugüne kadar ki en düşük seviye demeyeceğim cama en düşük seviyeye yakın bir seviyede. Yani kuraklıktan kaynaklanan barajı besleyen su kaynaklarının azalmasından kaynaklanan ve uzun zamandan beridir de bölgenin yağış almayışından kaynaklanan kışın da yeteri kadar bu bölgeye kar yağmayışından su kaynaklarını besleyen unsurlar ortadan kalkmış vaziyette. Ciddi bir kaynak azalması ve susuzluk sıkıntısı var. Barajın seviyesi düşük olduğu için Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki buradaki temsilcilerimiz veya Ankara'daki temsilcilerimiz şu mevsimde gelip burada bir etüt yaparlarsa köprünün yerinin tespiti noktasında onlara çok ciddi bir imkan sağlayacaktır. Çünkü su seviyesi düşük. Köprünün yapım maliyetini de düşürecek bir tablo var şu anda. Ortada çıkmış adacıklar var. Bu adacıklara ayakların konulmasıyla o adacıklar olmazsa bir asma köprünün geçişi arasında maliyet noktasında ciddi fark var. Yani yüzde yüz bir maliyet düşüklüğü var. Ben mühendis değilim ama bu bölgenin insanı olarak yaptığım gözlemlerde bunu müşahede ediyorum. Yani asma köprüye gerek kalmadan suyun içerisine koyulacak köprü ayaklarıyla o geçişin daha rahat kolaylıkla yapılabileceği, inşaat maliyetlerinin düşürülebileceği yönünde izlenimim var" şeklinde konuştu.

ATAŞ: BU KÖPRÜNÜN YAPILMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIM

Köprünün konumuyla da ilgili kişisel fikrini söyleyen Milletvekili Mustafa Ataş, Elazığ – Tunceli arasında yapılacak bir köprünün Çemişgezek ve Pertek ilçeleri arasında olması gerektiğini belirtti. Milletvekili Ataş, “Benim kişisel tahminim, tavsiyem ve beklentim şudur; Pertek'in oradan bir geçiş olmalı mı olmalı. Ama Çemişgezek'e de hitap etmesi açısından çünkü aynı trafik sorunu, feribot sorunu Çemişgezek'te de yaşanıyor. Dolayısıyla Çemişgezek ve Pertek arasında bir köprü yapılması, hele ki ilçeye hatta ve hatta Hozat kavşağına yakın bir bölgeden yapıldığı zaman; Hozat, Ovacık, Pertek, Çemişgezek… ana eksende 4 ilçeye birden hitap edecek bir şeye sahip olacak. Bu anlamda yeniden etüdünün şimdiye kadar köprü etüdü yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyorum. Bilgi sahibi değilim. Ankara'ya gittiğimiz zaman bunları konuşursak ortaya çıkacak. Netice itibariyle köprü nerede yapılırsa yapılsın burada bir ihtiyaç mı evet ihtiyaç. Bu köprünün yapılması için de ben Mustafa Ataş olarak her türlü görüşmeyi, her türlü ricayı nereye yapılması gerekiyorsa yaparak bunun arkasında durmaya çalışacağız. Ama şunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Bugün ki ekonomik imkanlarla başlamış projeler var, bitmesi gereken projeler var. Öncelikli projeler var. Burası öncelikli değil anlamında söylemiyorum. Ama başlayıp da bitirilme öncelikli projeler var. Bu anlamda söylüyorum. Bunu buraya gelmeden anlamak mümkün değil. Saatlerce feribot kuyruğunda kilometrelere varan bir kuyruk oluşuyor. Onu ben bizzat kendi gözlerimle gördüm. 3 tane feribotun yeterli olmadığını gördüm. Sürekli çalışıyor. 24 saat çalışan bir mesai var. 100 bin aracın oraya girdiğini düşündüğünüz zaman ve ben inanıyorum ki terör bittiği için bu sirkülasyon bundan sonra normal mevsimlerde de devam edecek” dedi.

Bakmadan Geçme