Gıda Tarım Fuarı'na Yoğun İlgi
3. Gıda Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine araladı. 12 bin metre kare alanda 82 firmanın 200 markasıyla katıldığı 3. Gıda Tarım Fuarı açılışına Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ETSO Başkanı Asilhan Arslan, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, kurum müdürleri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.
Start Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Öztürk, “Bundan sonra daha profesyonel fuarlar düzenleme şansını bizlere veren başta Elazığ Valiliğimiz, Elâzığ Belediyemiz ve Elâzığ Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ederiz. Elâzığ'da 3'üncü defa tarım sektörüne yönelik böylesine önemli ve büyük çaplı fuar organizasyonu gerçekleştirilmektedir. 8 bin metre kare açık, 4 bin metre kare kapalı olmak üzere toplam 12 bin metre kare alanda düzenlenen tarım, gıda ve hayvancılık fuarımıza toplam 82 firma yaklaşık 200 markası ile katılım göstermektedir. Start Fuarcılığın imkanları ile civar yerleşim yerlerinden taşınan misafirlerimizle beraber 30 bin civarında kişini ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi.
İL TARIM MÜDÜRÜ KARAHAN “BÖLGEMİZE HAYIRLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUM”
Elazığ Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, fuara Elazığ ve bölge illerden katılım sağlandığını belirtti. Karahan, “Elazığ ilimizin geçit bölgesinde yer alması münasebeti ile Malatya, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Muş gibi illerimizden ciddi manada 4 gün süresince üretici ve çiftçilerimizi burada ayarlayacağımız yeni teknoloji ve teknikleri, makine ekipmanları üretici ile doğrudan buluşturacağımız bu fuarımızın başta sektörümüze, ilimize, bölgemize hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.
YILDIRAY GENÇER “BİZ ARTIK İTHALAT DEĞİL İHRACAT YAPIYORUZ”
Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Gençer, “Bugün artık maalesef kamuoyunda bazılarının yurt dışına bağımlıyız, İsrail'e bağımlıyız gibi yanlış algılarının inadına biz artık bugün kendi kendimize yetebilen, bir milyonun üzerinde sertifikalı tohum üretebilen artık 10 milyar dolarlık katma değer sağlayabilen, 4 milyar dolarlık üretim hacmi olan ve artık 500 milyon dolarlık dış ticaret hacmi olan bir sektörüz. Biz artık ithalat değil ihracat yapıyoruz. Türkiye 85 ülkeye 260 milyon dolarlık tohum fidesi ihracatı yapıyor. Bunu gururla sizinle paylaşmak istiyorum” ifadelerine yer verdi.
ZİRAAT ODASI BAŞKANI ERDEM “FUARLARIN ETKİSİ BÜYÜK”
Elazığ Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdem, fuarların üretici ile tüketici arasındaki iletişimi sağladığını belirterek, “Günümüzde tarım sektöründe en önemli sorunlardan biri üretici ve tüketici arasında mesafe olmasıdır. Fuarlar bu ikisi arasında iletişimi artırıyor. Tarım alanında yaşanan gelişimlerden çiftçileri haberdar etmek adına en önemli etkinliktir. Üretici ve tüketiciyi bir araya getiren, Elazığ'da Gıda ve Tarım Fuarı bölgenin kapsamlı verimli olarak bölge ekonomisine ve gelişime katkı sunmaktadır” diye kaydetti.
BORSA BAŞKANI DUMANDAĞ “EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM”
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, tarım fuarlarının önemine değinerek, “Elazığ'da ne kadar güzel mekanlarda fuar düzenlesek dışarıda ve içeride daha katılımcıyı fazla olur. Fuarda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hayırlı olsun” dedi.
ETSO BAŞKANI ARSLAN “BİRÇOK ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK”
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, tarım ve hayvancılığın Elazığ'ın lokomotif sektörlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Kooperatifleşme, organize olamama, ilimizde özellikle tarım alanlarının sularla buluşamaması en büyük engeller olarak görüldü. Bizde göreve geldiğimiz günden beri tarımı en iyi şekliyle ticaretinin yapılabilmesi adına birçok çalışmalara imza attık. Bunlardan en büyüğü ise kooperatifleşme ve oradan üretilecek ürünlerin sanayi tesislerinde yüksek katma değerlere dönüştürülecek ürünlere dönüştürülmesi. Bununla alakalı Baskil, Ağın, Yurtbaşı ve Gezin Bölgesinde kooperatiflerimizi kurma kararı aldık. Önümüzdeki hafta inşallah bu kooperatiflerimiz kurulmuş olacak” açıklamalarına yer verdi.
BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI “ŞEHRİMİZE EKONOMİK KATKILAR SAĞLAYACAK”
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, şehrin tarım ve hayvancılık çeşitliliği ve potansiyeli ile katma değer sağladığını söyleyerek, “Elazığ'ımızın sahip olduğu bu dünyaca ünlü ürünlerle tarım ve hayvancılıkta çok daha iyi yerlere geleceğimizi ümit ediyorum. Maalesef su ürünleri üretim potansiyelinde 30'un altında yararlanılması tarımsal üretim yetersizliği ve geniş orman arazilerinin verimli kullanılmaması, tarımsal gelişimimizde dikkat çeken önemli sorunlar olarak önümüze çıkmaktadır. Uzun zamandır gündemimizde olan ve somut önemli adımlar atılmış olan Kuzova, Uluova ve Elâzığ ovasındaki sulama sorununun çözüme kavuşturulması için milletvekillerimiz gece gündüz demeden çalışıyor. Bugünün bölgenin su ihtiyacı giderildiğinde elde edeceğimiz ürünlerin burada işlenmesi ve buradan pazara sunulması ebetteki şehrimize ekonomik katkılar sağlayacaktır. Ham maddeyi işleyecek tesislere sahip olursak hem istihdama hem şehir ekonomisine önemli katkı sağlamış oluruz”diye konuştu.
TARIM BAKAN YARDIMCISI TUNÇ “ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ”
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “Tarım fuarlarının İlimizin, Bölgemizin ve ülkemizin tanıtımı ve kalkınmasına büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Bu nedenle bu fuarın tertip edilmesinde emeği geçen herkese ve tüm katılımcı firmalara ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Tarım fuarları; Sektörde yer alan ve sektörden hammadde temin eden bütün aktörlerin en kolay ve toplu bir şekilde bir araya geldikleri, Üretime dair yeni teknolojilerin ve sistemlerin, aynı zamanda yeni ürün ve üretim sahalarının tanıtıldığı organizasyonlardır. Son yıllarda gelişen küresel olaylardan bir kez daha anlıyoruz ki “Gıdayı kontrol eden dünyayı da kontrol edecektir” . Bu gerçeği göz önünde bulundurarak mevcut tarım kaynaklarımızı korumak ve optimum şekilde kullanımını sağlamak için elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız” dedi.
MİLLETVEKİLİ EROL “BAKAN YARDIMCIMIZDAN BEKLENTİMİZ VAR”
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, gerçekleşen fuarların şehrin ekonomi ve sanayisine katma değer sunduğunu kaydederek, “Bu fuarların Elazığ ekonomisine, Elazığ sanayisine, Elâzığ üretimine değer kattığını ve bu değeri katarken de Elâzığ'ın bulunduğu konumdan dolayı cazibe merkezi olacağını her fırsatta görüyoruz. Bu bölgede gerçekten kendi ürünlerimizi bir marka değer oluşturacaksak önce üretimin canlanması için Uluova'da, Kuzova'da, Kovancılar bölgesindeki ovalarımızda sulama sorununu çözmemiz lazım. En azından bu yıl ülkede yaşanan ekonomik krizden ve kaynak yaratılması sorunundan kaynaklı burada çok ciddi anlamda bütçe ayrılmamışta olsa en azından 2020 yatırım programına devlet bütçesinden bu sulama projelerinden bu sulama projelerinin tamamlanması ile ilgili bütçe aktarılması konusunda sayın bakan yardımcım sizden beklentimiz var” ifadelerinde bulundu.
MİLLETVEKİLİ AĞAR “HER ZAMAN ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ”
AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, Türkiye'de tarım sektörünün diğer sektörler gibi stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Bizim tarıma hükümet olarak bakış açımız her zaman çiftçinin yanında olabilmek ve onları çeşitli sübvansiyonlarla destekleyebilmektir. Türk demek güçlü demek, Türk insanı demek çalışkan insan demek, tarımda her zaman olduğu gibi bizlerin sınırlarımızı bir arada koruyabilmemizi, bizleri bir arada tutan gerek gıda olsun gerek stratejik düzen olsun en önemli enstrümanlarımızdan biridir” dedi.
Tolga Ağar, Uluova ve Kuzova'yı da suyla birleştirmeye kararlı olduklarını ifade ederek, “Ben buradan kendi vekil arkadaşlarım adına, kendi adıma ve bize bu konuda desteğini esirgemeyen sayın vekilim adına da bu dönemde inşallah bu işi tamamlayacağımıza kendi adıma gelir hesabını sorarsınız biz hiç kimseden kaçmayız. Bu ovaları birleştirmeye kararlıyız” dedi.
VALİ KALDIRIM “ELAZIĞ MARKA BİR ŞEHİR”
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise, “İlimiz tarım ve hayvancılık yönünde hem markaları olan bir şehir hem kalkınan bir şehir hem gelişen bir şehir hem de geçmişi son derece kültürü sağlam bir şehir. Dolayısıyla markalaşmış olan orciğimizle, ağın leblebisi ile boğazkere üzümü ile ve bunun yanında marka teşkili için başvurduğumuz diğer ürünlerimizle inşallah sadece ulusal pazarlarda değil uluslararası pazarlarda ciddi markalaşma hem de pazarlama çalışmaları yürütülmekte. Birincil üretimden ziyade katma değer oluşturma, katma değerli ürünler yapma, markalaşma ve yeni pazarlara açılma çok önemli. İnşallah bunlarında hep birlikte oluşturduğumuz vizyon ve strateji ile birer birer hayata geçirerek bu şehrin önemli markalarının yükselmesine, uluslararası pazarda yer almasına gayret edeceğiz, çalışacağız” ifadelerini kullandı.