Bölge Müdürü Dündar 'Bölgede Yüzde 17,4'lük Bir Azalma Var'
Türkiye bu yıl kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Barajların doluluk oranı ile ilgili bilgi veren DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, ülke geneline göre iyi bir durumda olduğumuzu fakat tedbiri elde bırakmamız gerektiğini söyledi.
Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Türkiye'nin ve Elazığ'ın kuraklık haritasını gözler önüne serdi. Türkiye'nin genel tablosunu açıklayan Dündar, Elazığ'da da su seviyesinde yüzde 17.4'lük bir düşüşün olduğunu fakat bunun ciddi sıkıntılar oluşturmayacağını söyledi.
Bölge Müdürü Dündar, “Malumunuz olduğu üzere Türkiye genelinde tüm illerde bir kuraklık söz konusu. Bu çerçevede geçen iki yıllık dikkate alındığında Türkiye genelinde 2019 ve 2020 yıllarında uzun yılların ortalamasına göre yüzde 3.7, 2019 ile 2020 verilerine baktığınızda da yüzde 18.3 oranında bir yağış azlığından söz edebiliyoruz. Bu uzun yılların ortalamasına göre çok fazla bir düşüklük söz konusu değil. Eşit seviyede yürürken 2019-2020 verilerine baktığımızda, su verilerini dikkate aldığımızdan dolayı bu verilere baktığımızda yüzde 17.4 oranında bir azalma söz konusudur. Dolayısıyla 2021 yılı su yılında şu geçirdiğimiz 4 aylık periyoda baktığımızda da yine bu yağışlarda geçen yıllara göre aynı dönem itibariyle baktığımızda bir yağış azalması söz konusudur” ifadelerini kullandı.
KEBAN BARAJININ SUYU ÜÇTE İKİ ORANINDA DOLU
Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Bizim bölgemizde özellikle Elazığ ilimizde bulunan en büyük barajımız olan Keban Barajımızda 30 milyar metreküp su depoluyoruz. Dolayısıyla depoladığımız bu su miktarının büyüklüğünü dikkate aldığımızda geçen yıllarla son iki yılı karşılaştırdığımızda daha önceki yıllarda 835 kotlarında bu baraj rezerv kotu o seviyelerdeyken bu sene 828 seviyelerine kadar inmiş. Bu neye tekabül ediyor? 30 milyar metreküp depolama hacmi olan Keban Barajında şu an itibariyle 20 milyar metreküp su var. Yani üçte iki dolu şekilde görünüyor. Dolayısıyla bu barajımızın büyüklüğü nedeniyle bu barajımızdan enerji üretimi noktasında da düzenli olarak biliyorsunuz ihtiyaçlar doğrultusunda hidrolik enerji üretmek suretiyle bunu kullanıyor. Diğer taraftan da vatandaşlarımız bazı noktalarda bizde bazı sulamalarımızda buradaki, Keban Barajımızdaki suyu pompajla sulama alanlarına iletiyoruz” şeklinde konuştu.
KEBAN'DA HERHANGİ BİR SU SIKINTIMIZ BULUNMUYOR
Sulama konusunda herhangi bir sıkıntını yaşanmayacağını ifade eden Bölge Müdürü Dündar, “Bu sulamadan faydalananlar su miktarı açısından herhangi bir sıkıntı yaşamasalar bile malumunuz pompayla bu alımlar gerçekleştiği için özellikle vatandaş ölçekli su alımlarında pompalar sürekli aşağıya indirilmek suretiyle su alma imkânı sağlanabildiğinden dolayı sıkıntılarla karşı karşıya. Ama su olarak herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor Keban Barajından kaynaklı olarak baktığımızda. Yine ilimizin en önemli değerlerinden biri olan doğal Hazar Gölümüz var. Hazar Gölümüzdeki su bütçesine baktığımız zaman geçen yıllara göre daha iyi durumdayız. Yani geçen yıllardan daha fazla bir doluluğa sahibiz. Dolayısıyla orada herhangi bir su sıkıntımız bulunmuyor. Yine ilimizdeki Kalecik Barajımız var Kovancılar tarafındaki. Şu anda yüzde yüz seviyesinde dolu. Orası sulama amaçlı bir barajımız. Yine Cip Barajımız Elazığ merkezimizde bulunan sulama amaçlı bir barajımız. Geçen yıllara göre daha düşük bir su seviyesindeyiz ama yine fena değil. Yüzde 74 seviyelerinde bir doluluk söz konusu” dedi.
GEREKLİ HASSASİYETİ GÖSTERMEDİĞİMİZ TAKDİRDE MAĞDURİYETLER YAŞANABİLİR
Hava sıcaklığının artması, yağışların bu şekilde devam etmesi ile birlikte sulamaya ihtiyacı artırdığını ifade eden Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Vatandaşlarımız sulama suyu talep etmeye başladılar. Tüm illerimizdeki neredeyse özellikle Malatya ve Elazığ'daki sulamalarda bu anlamda artık bir sulama talebi var. Bizde geçen hafta ve önümüzdeki haftalarda en azından ilk etapta ilk sulamalar için bir su verme şeklinde gerekli tedbirleri aldık. Bu sulama alanlarımıza gerekli sularımızı inşallah vereceğiz ve vatandaşımızın buradaki mağduriyetini önlemeye dönük çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin suyu çok verimli bir şekilde israf etmeden optimum su ihtiyacı dediğimiz yani bitkinin ihtiyacı olanı kadarı suyu bitkiye vermek suretiyle bu sulama sezonunu geçirmelerinde fayda var. Aksi takdirde bu konuda gerekli hassasiyeti göstermediğimiz takdirde mağduriyetler yaşanabilir” dedi.