Başkan Duran: Eylül'de başlayacağı söylenen ödemelerin fiyatları neden açıklanmıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından Elazığ'da riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallelerde inşa edilen konut ve işyerlerinin fiyatlarının açıklanmamasına tepki gösterdi.

İl Başkanı Duran, 27 Nisan 2022 tarihinde Elazığ'a gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un “Vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm konutlarının ödemelerini nasıl yapacaklarıyla ilgili beklentiler vardı. Konut bedelleri hak sahibi vatandaşlarımızın almış olduğu konut fiyatlarına yakın olacak. Ödemeleri Eylül 2022 itibariyle başlayacak. Faizsiz bir şekilde 18 yıl eşit bir şekilde ödemelerine başlamış olacaklar” açıklamasını hatırlatarak yaşanan belirsizliğe tepki gösterdi.

“BELİRSİZLİK TERDİRGİNLİĞE NEDEN OLUYOR”

Deprem sürecinden bugüne kadar yaşanan süreçte birçok belirsizlik yaşandığını ve bu durumun vatandaşı tedirgin ettiğini vurgulayan İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran: “24 Ocak depreminin ardından Elazığ'da ve Sivrice'de riskli alan ilan edilerek TOKİ tarafından kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülen Abdullahpaşa, Mustafapaşa, Rüstempaşa, Sürsürü, Dilek ve Petek Siteleri gibi alanlarda inşa edilen konutların ve işyerlerinin değeri açıklanmadığı için ortalama bir taksit tutarı da belirlenemiyor. Bu konutların şöyle bir özelliği var depremden sonra belki de ihalesi ilk yapılan ve ilk temeli atılan konutlar. Sayın Bakan Murat Kurum ödemelerin Eylül 2022 tarihinde başlayacağını söylemesine rağmen ortada henüz hiçbir bilgi yok. Depremin ilk gününden bugüne kadar yaptık oldu anlayışıyla hareket edildiğinden ve depremzede yurttaşlarımıza söz hakkı verilmediğinden yaşanan belirsizlik bugün bile insanlarımızı tedirgin ediyor” şeklinde konuştu.

EROL UYARMIŞTI

TBMM'de görüşülen Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı üst komisyon toplantısında konuşan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Devletin artan maliyetleri konut fiyatlarına yansıtmaması gerektiğini, konut bedellerinin 2020 yılına göre fiyatlandırılması gerektiğini belirterek şunları söylemişti: “Ayrıca, bir konuya daha dikkatinizi çekmek isterim. Bu konuda sanıyorum AFAD Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkilidir ama yine de TOKİ'nin yetkilileri buradayken onu da anlatmak isterim. Mesela deprem 2020 yılında oldu, 2020 yılında yapılan konutların fiyatı belli ama 2022 yılında yapılan konutların fiyatı belli değil. Yani bunu vatandaştan neye göre alacaksınız? Yani 2022 maliyetleri üzerinden mi vatandaştan alacaksınız, yoksa 2020 yılında deprem oldu; herkesi aynı mağdur görerek, hak sahibi görerek 2020 tarihi itibarıyla maliyetleri hesaplayarak mı alacaksınız? Eğer 2022 üzerinden maliyet hesaplayarak alacaksanız burada inanılmaz bir haksızlık doğar. Neden? Çünkü siz devletsiniz. Yani devlet konutları, hak sahiplerini tespit etmiş; tabii, doğal olarak konutların hepsinin bir anda yapılması mümkün değil, bir zamanlamaya ihtiyaç duyulmuş ama konut fiyatlarının aynı olması lazım. Yani 2020'deki konut fiyatı vatandaşa nasıl yansıtılıyorsa 2021'de ve 2022'deki konut hak sahibi olanların konut bedelleri de 2020'deki konut bedelleri olmalıdır diye öneriyorum.”

Bakmadan Geçme