Başkan Dinç'ten Çözüm Önerileri

Altınova Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Avukat Aziz Dinç, bölgenin en önemli sorunun susuzluk olduğunu ifade ederek, bu sorunun çözümü için önerilerde bulundu.

Avukat Aziz Dinç, “Derneğimize bağlı tüm köyleri, beldeleri kapsayacak geziler yaptık. Bütün köy muhtarlarıyla ovamızın sorunlarına ilişkin olarak birden fazla istişare toplantıları yaptık. Bu toplantılar gerek dernek binamızda, gerekse köylerimizde gerçekleşti. Derneğimizin köylerini internet ortamında listesini oluşturup tarihlerine ilişkin bir veri tabanı oluşturduk. Derneğimizin tanıtım amacıyla basın ve medya kuruluşları kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaretlerde bulunduk, fikir alış-verişlerinde bulunduk. Derneğimizin facebook ve web sayfasını oluşturduk. Tanıtım amaçlı bu çalışmalarımızdan sonra acil ihtiyacı olan öğrenci kardeşlerimizi okullardan tespit ederek, 2 tane okulun burda yardıma muhtaç olan genç kardeşlerimiz mont ve ayakkabı ihtiyaçlarını giderdik. O okullarımız Yurtbaşı ve Mollakendi'nde bulunan okullardır. Kardeş okul projesini özel okullarla yapmış olduğumuz toplantılar sonucunda kardeş okul projesini başlattık” ifadelerini kullandı.

Derneğin çalışmalarını anlatan Başkan Dinç, “1977 yılında faaliyete geçen Uluova sulama projesi yöremiz insanının ekonomik refah düzeyini ve gelir düzeyini yükseltmiş, uzun yıllar ovamızda özellikle ekonomik anlamda herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır. Fakat daha sonra elektrik borcundan dolayı ilgili kurum elektrik vermeyince on yıla aşkın bir süredir onlarca köy susuz kalmıştır. Bu konuda çeşitli tarihlerde bir takım projeler kamuoyu gündemine taşınmışsa da şuana kadar mevcut bir çözüm bulunamamış, ortada tek bir gerçek var: ovamız şuanda susuzdur. Daha önce yapılan açıklamalarda 2015 yılının haziran ayında ovaya su verileceği belirtilmişse de şuana kadar bu konuda somut bir adım atılmamıştır. En son olarak Uluova sulama projesi 2010 yılında devre sokulmuş ve bu konuda bir sözleşme yapılmıştır. Sözleşmenin içeriğine baktığımızda ilk etapta 14 bin 656 hektarlık sulama alanı için malzeme bedeli olarak ödenek tahsis edilmiştir. Bu doğrultuda 2017 sonu ve 2018 yıllarında 13 buçuk trilyonluk boru ve malzeme alımı yapılmıştır. Boruların bir kısmı ovamıza getirilmiştir ve döşenmeye de başlanmıştır” şeklinde konuştu.

Başkan Dinç, “Uzun yıllar Altınova belli bir bölümü sivrice gölünden alınan ve Hazar elektrik santralinde kullanılan su ile giderildi. Bu su uzun yıllar yaklaşık 30-40 yıl ovamıza aktı. Bizim suya ihtiyacımız 31 Mayısla 31 Eylül arasındadır. Alınacak Hazar santralinden alınacak su plastik borularla özellikle geçmişte bulunan Uluova sulamasının kanal güzergâhında boruları bizler alarak, hiç olmazsa zorunlu ihtiyaçlar için orada geçici bir şekilde bize su verilebilir. Her ne kadar Hazar santralinde özellikle DSİ ile yüklenici firma arasında bir takım hukuki problemler varsa Özellikle burda binlerce insanın mağduriyeti dikkate alındığında bu problemin aşılabileceği kanaatindeyiz. 1977 yılında alınan bir karar ile Uluova sulama kanalının altında kanal altında kalan yerlerde sulama amaçlı artezyen vurulması yasaklanmıştır. Bu karar kaldırılarak köyde zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özel idare ve muhtarlığın bünyesinde kurulacak bir heyet vasıtası ile her köy için hiç olmazsa bir sulama amaçlı artezyen vurulabilir. Burada özellikle bu alınan karar 1977 yılında Uluova sulamasının faaliyete geçtiği dönemde alınmıştır. Fakat bu suyun kuruduğu göz önüne alınarak bu kararın tekrar gözden geçirilmesi ve kaldırılması gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR