'Gazeteci Gülşah Altaş'ın, İdlib İzlenimleri'
Elazığ İHH Yetim Birimi, Ortadoğu'da süren soğuk savaşın mağduru yetim çocuklar için düzenlediği organizasyonla Suriye'nin İdlib kentine gitti. Yetim çocuklarla vakit geçiren ve savaşın izlerini silmek adına ellerinden gelen tüm gayreti sarf eden İHH Yetim Birimi, hayırseverlerin destekleriyle topladıkları bin adet bot, nakdi para ve oyuncakları savaş mağduru ailelere ulaştırdı. Elazığ İHH Yetim Birimi'nin İdlib'deki kampları ziyaretlerinde, İHH Görevlisi Abdullah Enes Altuntaş eşlik etti.
Elazığ İHH Yetim Birimi organizasyonuyla Suriye’nin İdlib kentine giden Detay Dergisi İmtiyaz Sahibi Gülşah Altaş, savaşın soğuk yüzünün en çok çocukları vurduğunu kaydetti.
İki günlük ziyaretlerinde zor şartlar altında çadırda yaşam süren çocukların halinin içler acısı olduğunu kaydeden Altaş, İHH Yetim Birimi’nin her yıl bu tür organizasyonları gerçekleştirdiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda Suriye’nin Azez kentine giden ve savaş mağduru çocuklar ve aileleriyle bir araya gelen Gazeteci Gülşah Altaş, bu kez de İdlib için düzenlenen yardım seferberliğine katıldı. İdlib’li çocuklarla vakit geçiren Altaş, çocuklarla Elazığ, Bordo-Beyaz tezahüratları yaparak gönüllerini aldı.
İHH BÖLGE KOORDİNATÖRÜ ZEKİ TAHİROĞLU
“ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN”
İHH Bölge Koordinatörü Zeki Tahiroğlu, İdlib’te 31 kampın dönüştürüldüğünü ve 12 bin ev inşa ettiklerini kaydederek açıklamasında şunları belirtti: “2011 yılından beri süren savaşta mağdur olan ailelere elimizden gelen tüm güzellikleri sunuyoruz. Reyhanlı’daki Koordine Merkezimizde buradaki savaş mağdurlarına her türlü imkânı sağlıyoruz. Savaşın en çetin olduğu geçmiş yıllarda her gün bombalama eylemleri yapılıyordu. Suriye’nin doğusu şu an tamamen PKK kontrolünde. Buraları seçmelerindeki tek gaye petrolün olmasından kaynaklıdır. İdlib’in dışındaki yerler rejim kontrolünde. İdlib ve Afrin arasında farklılık var. Azez ve İdlib’te ülkemiz askerleri bulunuyor. Şu an saldırılar ağırlıkta olmasa da rejim askerlerinin rahat durmadığını söyleyebiliriz. İHH olarak önceden acil modda çalışmalarımızı sürdürüyorduk, şimdi acil moddan çıkarak daha profesyonel bir şekilde yardım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Eskiden 400 bin nüfusu olan İdlib’in şu anki nüfusu 4 milyon civarında. Binlerce kamp var ve kamplar tarım alanlarına kurulu. İHH olarak İdlib’te 31 kampı dönüştürdük ve 12 bin ev inşa ettik. Burada 300’den fazla kalkındırma projesini hayata geçirdik. İdlib’te şu an elektrik yok, Azez ve Afrin’de var ama buraya da kısa sürede geleceğini ümit ediyoruz. Kalkındırma Projesi kapsamında çeşitli meslek dallarına yardım sağladık.”
“BRİKET EV PROJESİ”
İHH olarak Briket Ev Projesi kapsamında şu ana kadar 12 bin ev inşa ettiklerini hedeflerinin 20 bin olduğunu kaydeden Tahiroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Briket evlerin çadırlardan çok farklı olduğunu ve insanların başını sokacak bir evinin olduğunu söyleyebiliriz. Evlerin yanına lavabo inşalarını buradaki vatandaşlar yapıyor. Briket evlerin çatısını yapmak üzere de gayretlerimizin olduğunu söyleyebilirim. Projemiz kapsamında her bir briket evi 2 bin 100 TL’ye mal ettik.
Çatılar devreye girdiği zaman bu maliyet 4 bin TL’yi buluyor. İnsanların briket evlerde güven içinde olduklarını görüyoruz. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun projeye destek sunması bizleri gururlandırdı. Artık insanlar haklı olarak çadırda yaşam sürmek istemiyor. Burada sıva, demirci ve fayans ustaları çalışmaya başladı. Demir ve çimento ihracatının arttığına şahit olduk. Briket evlerin yanı sıra okul projelerimiz var. Şu ana kadar 11 okul inşa ettik. Su kuyuları açıyoruz ve kısa sürede su kuyuları devreye girecek.”
“30 OKUL İNŞA ETTİK”
Suriye’de şu ana kadar 30 okul inşa ettiklerinin altını çizen İHH Bölge Koordinatörü Zeki Tahiroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Eğitimin sürekli olması adına İHH olarak 30 okul inşasını tamamladık. Aynı zamanda hastane inşalarıyla Türkiye’ye hasta geçişlerinde azalma söz konusu. Hastane müştemilatları konusunda da gerekli teçhizatları temin ettik. Tomografi cihazından tutunda gerekli tüm cihazlar hastanelerde bulunuyor. Fizik Tedavi Merkezimiz bulunuyor ve burada vatandaşlara tedavi sağlanıyor. Suriye’deki insanlar bizim komşumuz ve kardeşimizdir. İçerdeki gençlere bizler sahip çıkmazsak başkaları sahip çıkacaktır. Suriyeli gençlerin burada ne halde yaşam sürdüğünü en iyi bizler görüyoruz. Eğitim anlamında çocuklara daha çok destek sunmamız gerekiyor. Sınırımızın yanı başında bulunan bu gençlere elimizden gelen desteği sağlamalıyız. Çocukları kandırmak adına bir dünya eylemlerin yaptırıldığını biliyoruz. Buradaki çocuklara ön yargıyla bakmamız gerekiyor.”
“MERHUM ERBAKAN HOCA SURİYE’DE SAVAŞ ÇIKARSA HEDEF TÜRKİYE’DİR DEMİŞTİ”
Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocanın yıllar önce söylediği bir sözün unutulmaması gerektiğini kaydeden Tahiroğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Merhum Erbakan hoca ‘Suriye’de bir savaş çıkarsa hedef Türkiye’dir’ demişti. Burada yaşanan savaşın Büyük Ortadoğu Projesi olduğunu artık anlamamız gerekiyor. Zorlu şartlar içerisinde yaşam süren buradaki insanların halinin içler acısı olduğunu unutmayalım. Dinimizin gereği mazluma el uzatmak bizlerin asli vazifesidir. İHH dünyadaki tüm mazlumlara elini uzatıp sahip çıkıyor. Yüce Allah mazluma yardım edene yardım eder. Peygamberimiz ‘sadaka belayı def eder’ demiştir. Burada gururlu çok insanın olduğunu, yardım istemekten bile haya eden insanların olduğunu görüyoruz. Kış aylarında ısınmak adına çöpten malzeme toplayan insanlar var. Bizler Müslümanız ve bu vebalden nasıl kurtulacağız?”
İHH YETİM BİRİMİ SORUMLUSU BESİME YAMAN
“MAZLUMLARIN SESİNE KULAK VERMELİYİZ”
Elazığ İHH Yetim Birimi İdlib’deki ziyaretlerine Babıska Bölgesi’nde inşa edilen briket evlerle devam etti. İHH öncülüğünde yapılan briket evlerin çadırlara nazaran daha iyi olduğunu kaydeden İHH Yetim Birimi Sorumlusu Besime Yaman, Suriye’de devam eden savaştan en fazla kadınların ve çocukların etkilendiğini ifade ederek açıklamasında şunları kaydetti:
“Elazığ’da başlattığımız kampanyaya hayırseverler çok ciddi destekte bulundu ve bin adet bot ile topladığımız nakdi yardımı savaş mağduru ailelere bizzat ulaştırdık. Burada kalan her bir yetim bizlerin evladıdır ve kimse evladının soğuktan donarak ölmesini yaşamamalı. Bizler ziyaretlerimizde onları bağrımıza bastık ve kendileriyle vakit geçirdik. Türkiye’nin, Elazığ’ın şefkat ve merhamet elini burada çocuklarımıza hissettirdik. Bizler İHH olarak yardımlarımızı yaparken din, dil, ırk ayrımı yapmadan yola çıkıyoruz. Ziyaretimizde bizleri yalnız bırakmayan değerli İHH gönüllüsü kardeşlerimize minnettarım.”
Suriye’de inşa edilen briket evlerin önemine de değinen Yaman, “Bu evlerde insanların en azından sırtlarını yaslayabilecek bir duvarları oluyor ve çocukların bu evlerde donarak ölmeyeceklerinden emin oluyoruz.
Bu nedenle inşallah bu mazlumların çadırlarda yaşamasına göz yummayacağız ve hayırseverlerimizin desteğiyle briket evler yapmaya devam edeceğiz. Rotamız İyilik, Yükümüz İnsanlık! İyilik her zaman her yerde” dedi.