BELEDİYE MECLİSİ NASIL ŞEKİLLENİR - Gülşah Altaş
SON DAKİKA

BELEDİYE MECLİSİ NASIL ŞEKİLLENİR


Yerel seçimler öncesi siyasi partilerin kesin aday listeleri 19 Şubat tarihi itibariyle ilçe seçim kuruluna verilmiş ve adaylar duyurulmuştu. AK Parti, MHP, İyi Parti ve SP’nin Belediye Başkan Adayları, İl Genel ve Belediye Meclis Üyesi adayları kesinlik kazanmış ve listeler kamuoyu ile paylaşılmıştı.

 

Daha önceden başka siyasi partiden aday olanları İl Genel ve Belediye Meclisi’nde bir başka parti sıralarında görünce şaşırdık dersek yalan olur, şaşırmadık !!

 

Bu tür gelgitlerin siyasetin doğasında olduğunu çok iyi biliyoruz. Demirel’in ‘Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir’ sözü bir an aklıma geldi. Evet adaylarımız açıklandı, hepsinin tek temel gayesinin bu aziz şehre hizmet etme arzularının olduğunu çok iyi biliyoruz, buraya kadar hiçbir sıkıntı yok.

 

AK Parti’nin Belediye Meclis Üyesi Adaylarıyla ilgili daha öncede sıklıkla dile getirilen ehliyet, liyakat kavramlarının listelere yansımadığı bugünlerde herkesin diline pelesenk olmuş durumda. Kadın Kolları ve Gençlik Kolları İl Başkanlarının sıralamada ilk 4’te yer alması bazı partililer tarafından yadırgansa da listenin bütününe bakıldığında bu isimlere sıra gelene kadar daha çok lafımız var diyen partililer huzursuzluklarını her fırsatta dile getiriyor.

Bir gazeteci arkadaşımızın listenin 12. sırasıyla ilgili feryadını da es geçmemek gerekir. Belediye Meclisi listelerinde yer alacak isimler için bazı kriterler belirleyen AK Parti’nin bu kriterleri neden göz ardı ettiğini anlamak adeta imkânsız.

Geçen meclisin imarla ilgili sıkıntılarını dile getiren partililer, yeni meclis oluşumunda aynı isme neden yer verildiğini konuşsa da, bunun bir anlam ifade etmediğini çok iyi biliyoruz.

AK Parti’de dile getirilen bu söylemlerin diğer partiler içinde söylendiği ifade edilse de yeni meclisin çok sesli olacağını söyleyebiliriz.

Buna göre X Partisi: 17 + 4 (21) Meclis Üyesi, Y Partisi (10), Z Partisi ise (6) üye ile mecliste yer alacak gibi görünüyor.  Adayların kontenjanıyla ilgili duruma bakıldığında ise geçmişte siyasi tecrübeleri olan isimlerin ön planda olduğunu ifade edebiliriz.

 

PROJELER AÇIKLANACAK MI?

Seçimlere 36 gün gibi kısa bir süre kala AK Parti Adayı Sayın Şerifoğulları’nın projelerini açıklamaması kamuoyunda konuşulmakta. 2014 seçimleri öncesi belediye başkan adayı Sayın Yanılmaz’ın 3 ayrı zaman diliminde açıkladığı projeler 23 ana başlıkta oluşmuş ve erkenden projeler kamuoyu ile paylaşılmıştı.

 

MHP adayı Sayın Çoban’ın haftanın belirli günlerinde açıkladığı projeler sonrasında vatandaş büyük bir merakla iktidar partisi adayı Şerifoğulları’nın projelerini bekliyor.

 

Açıklanacak projelerin vatandaş tarafından nasıl bir karşılık bulacağı ise şimdiden merak konusu. Şehrin alt yapı, ulaşım otopark gibi kangren olmuş sorunlarına çözüm üretme noktasında herhangi bir eylem planının olup olmayacağını ise bizlerde merakla beklemekteyiz.

 

ADAYLARI İZLİYORUM GÖZLERİM KAPALI

Geçen hafta belediye başkan adaylarının performanslarını değerlendireceğimi ifade etmiştim. 4 siyasi parti adayının çalışmalarını günü birlik takip etmeye çalışıyorum. Henüz daha bir atraksiyon göremesem de toplumun 31 Mart seçimleriyle ilgili kararını verdiğini okumak yanlış olmaz.

 

AK Parti’nin aldığı kararla 31 Mart seçimlerini gürültüsüz bir şekilde yürüttüğünü biliyoruz. Bu nedenle iktidar partisi adayı seçim otobüsü ve ses araçlarını şehirde gezdirmiyor. Sayın Şerifoğulları’nın gün içerisinde resmi kurum, STK ve ev toplantıları devam ediyor.

 

MHP adayı Sayın Çoban’ın günlük programlarını sosyal medya üzerinden yayınlaması profesyonel bir şekilde seçim kampanyası yürüttüğünün bir göstergesidir. Haftanın belirli günlerinde açıkladığı projeleri uçuk bulanlar da oluyor, yerinde bulanlarda.

 

İyi Parti ve SP de ise bir seçim otobüsünün görsel ve ses düzeniyle donatıldığını hemen hemen her gün çarşıda pazarda görüyoruz. Bunun seçmende nasıl bir karşılık bulduğu ise ayrı bir mesele.

 

Hâsılı kelam 4 siyasi parti adaylarının şehri karış karış gezdiğini, sıkmadık el bırakmadığını her gün ekranlarda görsekte ben yine kıymetli adaylarımızı gözlerim kapalı takip ediyorum.

          Gülşah ALTAŞ

Detay Dergisi İmtiyaz Sahibi

 

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
05Şub
11Ara

Suçumuz kadın olmak mı?

10Ekm

BELEDİYE BAŞKANI KİM OLUR?

25May

YASEMİN HOCA ZORU BAŞARDI 

20Şub

Bu fotoğraf karesini unutmayın!