Başkan Ayaz, konut destek paketinin detaylarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı konut destek paketini değerlendiren Elazığ Müteahhitler Derneği Başkanı Miraç Ayaz, paketle birlikte konut alım satımlarında hareketlilik beklediklerini söyledi. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Muhammed Fatih Akarsu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası ev almayı düşünenlere müjde vererek 3 farklı kredi paketi açıkladı Açıklanan paketi değerlendiren Elazığ Müteahhitler Derneği Başkanı Miraç Ayaz,  paketin 3 ayrı kategoride olduğunu bu paketlerin sektörde azda olsa hareketlenme sağlayacağını söyledi. 

AYAZ: VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ AZALDI 

Başkan Ayaz, “İlk paket, ilk evim konut finansman paketi olduğu buradan da anlaşıldığı gibi paketin ilk defa ev alacaklar ve 1. El konutlar için 2 milyon TL’ye kadar finansman desteği sağlanacağını taahhüt ettiklerini belirtirken burada 10 yıl vadeli aylık 0,99 faizli konut kredisininde verilecek. 2. Paketimiz genişletilmiş konut finansman paketidir. Yalnız burada devletin uygun gördüğü Bir Husus vardır. 1 konutun %50 si kadar altın veya Dövizi merkez bankasındaki bankalarda bozdurulduğu takdirde konut faizin 0.89 a çekileceği belirtiliyor. Örneğin vatandaş ev alacağı zaman Alacağı bedelin %50 bankadaki hesabında bulunan döviz ve altın bozarak sağlandığı takdirde 1 puan daha faiz indirimi sağlanacak. 3. paketimiz ise genelde sektörümüz ile alakalı olup şuan daralan piyasada müteahhitlerimize destek olsun diye sağlanan bir finansmandır. İnşaatların %40 tamamlanmış ve asgari %50 si satılmamış olacağı belirtilirken burada yarı yolda kalmış müteahhitlerimize bir destek düşünülmüştür. %40 tamamlanan inşaatlara genel olarak 20 milyar TL’YE kadar kredi destek paketi sağlanacak. Şart olarakta müteahhitlerin 1 yıl boyunca konut fiyatlarında artış yapmayıp sabit tuttuğu takdirde mütahhitlerimize düşük faizli kredi sağlanacak. Bu 3 paketinde iyi niyetli bir finansman paketi olduğu bu paketin yetersiz olduğunu, çünkü geçen yıl ki inşaat maliyetlerinin bu yıla oranla artışı konut fiyatlarına yansıyarak 2 yıl arasındaki farkın uçurum derecesinde olduğu Buda yaklaşık %300 ile %400 arasındadır. Hal böyle iken vatandaşın alım gücü azaldı. Elazığ’da durağan inşaat sektörü daha çok durma noktasına geldi. Devlet büyüklerimizden talebimiz artan inşaat maliyetleri noktasında çalışma yapılması gerektiği serbest piyasanın var olduğu tartışılmaz olmasına rağmen denetleme mekanizması olmadığı için konut fiyatlarındaki artışlar vatandaşa doğal olarak yansımaktadır. Temennimiz odur ki kısa zaman içerisinde inşaat maliyetlerindeki artışını nasıl aşağı çekeriz konusu gündeme gelir bu tip paketlere ihtiyaç duymayız”  dedi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN