Başkan Turgay Gündoğan: Yeni bir Sivrice inşa ediyoruz

Elazığ'ın turistik ilçelerinden olan Sivrice'de bugünlerde gözle görülür hizmetler göze çarpıyor. Göreve geldiği 2019 yılından bugüne ilçenin çehresini değiştiren çalışmalara imza atan Başkan Turgay Gündoğan ile Detay Dergisi okuyucuları için bir söyleşi gerçekleştirdik. İlçenin Kentsel Dönüşüm ve doğalgaz ile daha çok geliştiğini belirten Başkan Gündoğan, Kültür ve Kongre Merkezi'nin kısa sürede hizmete sunulacağını ifade etti.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Sivrice'ye bugün farklı bir gözle bakıldığı zaman nelerin değiştiğinin görüleceğini kaydeden Başkan Gündoğan amaçlarının tüm sorunlara neşter vurmak olduğunu söyledi. Göl manzaralı konutların ilçe sakinleri tarafından çok beğenildiğinin altını çizen Başkan Gündoğan, yeni etap konutların ise hayata geçirilmesi adına çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Başkan Turgay Gündoğan: Yeni bir Sivrice inşa ediyoruz

 

İLÇEDE GÖÇÜ DURDURMAK İSTİYORUZ

İlçe merkezinin geçmiş yıllara nazaran görünümünün tamamen değiştiğini, yapılan hizmetlerle Sivrice'nin hak ettiği yere geldiğini ifade eden Başkan Turgay Gündoğan sözlerine şöyle devam etti:
“Göreve geldiğimizde daha mazbatamızı almadan o dönem 4,5 şiddetinde bir deprem yaşamıştık. Akabinde 24 Ocak 2020 yılında büyük bir deprem yaşandı. Tabi deprem ilçemizin kaderini değiştirirken bizlerin de plan ve programlarımızı yeniden gözden geçirmemize neden oldu. Biz Sivrice ilçesini köye dönüşmüş bir halde devraldık. 1936 yılında kurulan ve Atatürk'ün içinden geçerken 'Burası Doğu'nun Yalovası' diye tanımlaması burasının ne kadar önemli bir doğasının ve güzelliğinin olduğunu gösteriyor. Kurulduğu günden bugüne özellikle çeşitli fabrikaların ilçemizde yer alması, kamu kamplarının kurulması, Hazar Gölü'nün turizm açısından daha aktif kullanılması ilçeyi ciddi bir noktaya taşımıştı. Ancak son yıllarda fabrikaların kapanması, turizm açısından kurum kamplarının faal olarak işletilmemesi ve değişen yaşam şartları, sosyal taleplerle birlikte değerlendirildiğinde ilçede ciddi bir göç vardı. Seçim öncesi ve sonrasında önceliğimiz bu göçü nasıl durdurabilir ve rüzgârı tersine çevirebiliriz, ilçeyi nasıl eski güzelliğine kavuşturabiliriz diye planlamalar yaptık. Deprem öncesi bu ilçenin yeniden yapılanması, cadde ve sokaklarının güzelleştirilmesi adına planlarımızı düşünmüştük. Çünkü ilçemiz merkezini mevcut halinde düzeltebilecek bir durum söz konusu değildi. Bu nedenle yeni bir Sivrice kurmayı hedefledik.”

DOĞALGAZ HAYALİMİZ GERÇEK OLDU

Yılların sorunlarına neşter vurmak adına çalıştıklarını söyleyen Başkan Turgay Gündoğan, ciddi bir uğraş vererek doğalgazı ilçe sakinleriyle buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek açıklamasında şunları belirtti:
“Gelişen teknoloji ile birlikte insanların beklentilerinin değişmesi insanların taleplerini de artırıyor. Dolayısıyla ilçemizde doğalgazın eksikliği de göç vermemize sebep oluyordu. Benim Kentsel Dönüşüm ve doğalgazı ilçemize getirmek gibi hedefim vardı. Şükürler olsun ki bu iki hedefi başarıyla tamamladık. Kentsel Dönüşüm’ün birinci etabı tamamlanarak hizmete sunuldu. İkinci ve üçüncü etap çalışmaları hususunda da bakanlıkla görüşmelerimizin devam ettiğini ifade etmek isterim.”

 

Başkan Turgay Gündoğan: Yeni bir Sivrice inşa ediyoruz

GÖL MANZARALI KONUTLAR SİVRİCE’YE RENK KATTI

Deprem sonrası başlatılan Kentsel Dönüşüm çalışmalarını değerlendiren Başkan Gündoğan, göl manzaralı konutların ilçenin görünümüne ayrı bir renk kattığını vurgulayarak bu konuda büyük emekleri olan Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a teşekkür etti. Başkan Gündoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hazar Gölü kıyısında kendine özgü mimarisiyle yeni konutlar ilçemizin çehresini değiştirdi. Bakanımıza bu talebi ilettiğimizde kendileri sağ olsunlar bizleri kırmayarak buraya özgü bir mimari ile konutların inşasının tamamlanmasına destek oldu. İlçemizdeki yeni konutlar beraberinde birçok güzelliği getirdi. Bugün bakıldığında ilçemizde kiralık konut bulmak büyük mesele. İlçemizin yönü ileriye doğru evriliyor. Elbette ki bu yeterli değil. Kötüye giden gidişatın iyiye doğru ilerlemesi adına suyu arkına koyduk ve bu su hedefine ulaşacak. İlçemizin kaderini değiştiren iki büyük proje sayesinde önümüzdeki yıllarda bambaşka bir Sivrice göreceksiniz. Ve bir konuyu daha buradan belirtmek isterim ki; Kentsel Dönüşüm rezerv alanları bundan sonra da artacak ve diğer etaplar kısa sürede hayata geçecek. Alt yapı ve üst yapısı ile daha gelişmiş bir Sivrice için kollarımızı sıvadığımızın altını çizmek isterim.”

VATANDAŞLARIMIZ KONUTLARDAN MEMNUN

24 Ocak 2020 yılında yaşanan deprem sonrası inşa edilen modern konutların ilçe sakinleri tarafından büyük memnuniyetle karşılandığını söyleyen Başkan Turgay Gündoğan, şunları belirtti:
“Hak sahipleri inşa edilen konutlardan oldukça memnun. Elbette bazı eleştiriler yapılıyor bunları da doğal karşıladığımızı belirtmek isterim. Her şeyin daha iyisi var mıdır? Elbette vardır. Mükemmellik yalnızca yaradana mahsustur. Bizler elimizdeki tüm imkânlarla vatandaşımıza en iyisini sunmanın gayreti içinde olduk. Kentsel Dönüşüme girmeyen yapılarında bir an önce inşa edilmesi isteniyor. Düşünün yolun bir tarafı yeni binalarla inşa edilmiş diğer tarafı ise eski yapılar olarak duruyor.  Yıllar önce vatandaşlar kendi imkanlarıyla hiçbir deprem yönetmeliğine uymadan bu binaları inşa etmiş. Bu nedenle mevcut yapılar hasarsız olsa bile sağlam diyemeyiz. Vatandaşlar haklı olarak kendilerinin de yapılarının Kentsel Dönüşüme girmesini talep ediyor. Bizler insanımızın can güvenliğini her şeyden önde tutarız. Çünkü ilçemiz fay hattı üzerinde yer alan bir yerdir. Deprem, bölgemizin bir gerçeğidir.”

MODERN BELEDİYE HİZMET BİNASI HAYIRLI OLSUN

İlçeye kazandırılan yeni belediye hizmet binasının ilçe sakinlerine hayırlı olmasını dileyen Başkan Gündoğan açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Görevde bulunduğumuz zaman diliminde ilçemizde birçok hizmeti hemşerilerimizin istifadelerine sunduk.Bunlardan biri de yeni belediye hizmet binamız. Yıllarca hükümet konağında hizmet sunan belediye binamızı kendi arsamızda inşa etmenin gururunu yaşıyoruz. Belediye hizmet binasının yapımında bizlerden desteklerini esirgemeyen İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya teşekkür ediyorum. Hem manzarası hem de konumu itibari ile güzel bir binayı ilçemize kazandırdığımız için yüce Allah'a şükrediyoruz. Tüm birimlerimizin bir arada olduğu hizmet binamızın yanı sıra makine ekipmanımız ve araçlarımız için ek hizmet binasını da ilçemize kazandırdık. İlçemiz girişinde yer alan ek hizmet binası da ihtiyaca cevap veriyor. Atölyemizde kendi araçlarımızın bakım ve onarımını gerçekleştiriyor ve bu konuda belediye bütçemizi en tasarruflu şekliyle değerlendiriyoruz. Aynı zamanda malzemelerimiz için depolarımızı da inşa ettik. Göreve geldiğimiz zaman bırakın ek binayı, personelimizin sağlıklı şekilde hizmet sunacağı bir binası bile yoktu. Şu an itibariyle belediyemizin bina olarak herhangi bir sorunu olmadığını belirtmek isterim.

Başkan Turgay Gündoğan: Yeni bir Sivrice inşa ediyoruz

 

BELEDİYEYİ 29 MİLYON TL BORÇLA DEVRALDIK

İlçe belediyelerinin kurum borçlarının yıllardır büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Gündoğan 2019 yılında belediyeyi 29 Milyon TL borçla devraldıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
“Bu borç elbette ki tek döneme ait bir borç değildi. Geçmişten gelen borçların birikmesi sonucu oluşmuştu. Borçların çoğunluğu SGK ve maliye olmak üzere kamu kurumlarına aitti. Ama bunun yanı sıra personel alacakları vardı. Personelin icra yoluyla alacakları bulunuyordu. Resmi kurum borçlarının mevcut bütçeyle ödenme ihtimali söz konusu olmasa da personel ve esnafa ait olan borçları ciddi oranda hafiflettik. 100'ün üzerindeki icra dosyalarını kapattığımızı ifade etmek isterim. Şu an ekonomik olarak çok rahat mıyız derseniz hayır değiliz. Bu borçları kapatmamız mümkün değil.”

SİVRİCE'Yİ SEVENLER İKAMETGÂHLARINI BURAYA ALMALI

İlçenin gelişiminin daha çok artması adına Sivrice nüfusuna kayıtlı olan hemşerilerinin ikametgâhlarını ilçeye almalarının elzem olduğunu kaydeden Gündoğan, şunları söyledi:

“İlçemizin kış nüfusu ile yaz nüfusu arasında dağlar kadar fark var. Yaz aylarında 40 – 50 bin bandında olan nüfusun kış aylarında azaldığını belirtmek isterim. Tabi belediye olarak bu nüfusa hizmet etmek zorundasınız. Gelen misafirlerin ilçemizde bıraktığı atıkların gün içerisinde toplanması gerekiyor. İlçemizde yaz aylarında ilaçlama, ulaşım, su gibi ihtiyaçlar daha çok artıyor. Dolayısıyla personelin bu talepleri yerine getirmesinde zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor. Belediyelerin gelirlerinin İLBANK'tan gelen bütçe ile hesaplandığı ve kış nüfusunun baz alındığını göz önünde bulundurursak ilçe belediyeleri açısından ciddi sıkıntılar oluşturuyor. İkametgâh konusunda zaman zaman çeşitli toplantılar düzenleyerek ilçemiz nüfusunun artması adına herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladık. Hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yerine gelmesi adına ikametgâhların buraya alınmasının kaçınılmaz olduğunu belirtmek isterim.”

Başkan Turgay Gündoğan: Yeni bir Sivrice inşa ediyoruz

 

İNSANIMIZIN SAĞLIĞINI ÖNEMSİYORUZ

Göreve gelir gelmez mevcut su deposunu yenilediklerini ifade eden Başkan Gündoğan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“1950 yılında o günkü teknoloji ile yapılan su depomuz vardı. Su deposu içler acısı bir haldeydi. Bir kısım hatlar asbest borularla döşeliydi. Bizler son teknoloji PVC borularla bu hatları değiştirdik. Bin tonluk ana depomuzu inşa ettik. Bunun yanı sıra Karaçalı Mahallemizde 50 tonluk depomuzu yaptık.  Bunların şebeke hatları yoktu. Hatların döşeme çalışmalarını gerçekleştirdik.  Hemşerilerimizden bu konuda güzel geri dönüşler alıyoruz. İnsanımız musluğu açınca o kaliteli suyu tada tada içiyor. Bizlerde insanlarımızın gönül rahatlığıyla kullandığı suyu kendilerine ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

KARAÇALI KAYNAK SUYU İÇİN ŞİŞELEME TESİSİ DÜŞÜNÜYORUZ

Yıllardır Elazığ şehir merkezine gelen Karaçalı kaynak suyu için kendilerinin de bir projeleri olduğunu ifade eden Başkan Gündoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yıllar önce Elazığ Belediyesi tarafından Hazar Baba'da istimlak edilen Karaçalı Suyu belediyemizden alınan bir kaynak değil. Bugün olsa bu izni verir miydik? Hayır vermezdik. Şu an olsa almak ister misiniz derseniz? Almaya çalışırız. Tabi Karaçalı Suyu konusunda bizler Sivrice Belediyesi olarak bir planlama içerisindeyiz. Doğal kaynak suyumuzla ilgili bir şişeleme tesisi inşa etmek istiyoruz. Bu konuda ilgili paydaşlarla görüşmelerimiz olacak. Tabi Sivrice ilçemizin birçok noktasında bu kaynak sularımız mevcut. Özellikle Karaçalı Mahallesi'nde kaynak sular bulunmakta. Bizler bu alanda derin su kuyuları vurarak ihtiyaca cevap verecek noktaya getirdik. Yaz aylarında vatandaşların sıklıkla kullandığı bu suyu bizler kış aylarında değerlendirmek adına kendi su depolarımıza aktardığımızı belirtmek isterim.”

Başkan Turgay Gündoğan: Yeni bir Sivrice inşa ediyoruz

KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ'NDE SONA GELİNİYOR

Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, 900 metrekare alan üzerine inşa edilen Kültür ve Kongre Merkezi'nin kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacağını söyledi. Kongre Merkezi'nin fiziki alanının inşasını üstlenen İstanbul Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy'a teşekkür eden Başkan Gündoğan, “Hazar Gölü kıyısında göle nazır inşa edilen Kültür ve Kongre Merkezimiz 600 kişilik kapalı, 4 bin kişilik açık alana sahip. 24 Ocak depremi sonrası ilçemizi ziyaret eden Zeytinburnu Belediye Başkanımız Ömer Arısoy ilçemiz için böyle bir merkez binasının yapımını üstlendi. Bizler de belediye olarak bu merkezin yanında mesire alanı çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Tabi Kültür ve Kongre Merkezi çok amaçlı bir salon olarak hizmet sunacak. Hem ilçe sakinleri hem bölgeye hitap edecek olan bu merkez kısa sürede tamamlanarak sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak” dedi.

VATANDAŞLARIN EN MUZDARİP OLDUĞU KONU İSTİHDAM

Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, ilçe sakinlerinin en büyük sıkıntının istihdam olduğunu ifade ederek açıklamalarına şöyle devam etti:

“Tabi gönül arzu eder ki insanımız gerçekleşen hizmetler konusunda sizleri değerlendirsin. Seçim döneminde bizler bireye değil topluma hizmet için geliyoruz demiştik. Hizmetlerin tamamının toplumun geneline hitap etmesi gerektiğini o zamanda ifade etmiştik. En büyük sıkıntımız istihdam. İlçe belediyelerinin en fazla karşılaştığı talep işçi alımlarıdır. Bunun dışında vatandaşlardan gelen hizmet konusundaki taleplerin bizleri yormadığını, aksine büyük bir gayretle bunları yerine getirdiğimizi söylemek istiyorum. İnsanlarımızın en büyük beklentisinin iş olduğunu görüyoruz. Belediye başkanlarının bu talepleri karşılamak gibi hareket alanının olmadığının bilinmesini isterim. Tabi gönül arzu eder ki herkesin aşı, işi olsun ama bu konular bizi aşıyor. Bizler vatandaşın en rahat ulaştığı bireyleriz. Taleplerini bir üst makama iletmek için köprü görevi görüyoruz. Vatandaşın bu beklentisini doğal karşılıyoruz. Onların gözüyle değerlendirmek gerekirse son derece haklı olduklarını anlamak mümkün.”

Başkan Turgay Gündoğan: Yeni bir Sivrice inşa ediyoruz

 

SİVRİCE’DE TURİZMİN GELİŞMESİ TÜM KURUMLARIN ÇABASINA BAĞLI

Sivrice ilçesinde turizmin gelişmesi adına bütün kurumların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Gündoğan, belediyenin bunu tek başına yapmasının mümkün olmayacağını söyledi. Elazığ'ın turizm açısından en önemli merkezinin Sivrice olduğunun altını çizen Gündoğan, “Sivrice ilçemiz lokasyon itibariyle Elazığ merkeze çok yakın bir yer. Havalimanına 20 km mesafesi olan ilçemizin avantajları çok. Hem karayolu hem tren yolu ağı bulunan ilçemize daha çok turistin gelmesi adına gerekli çalışmaların yapılması lazım ve bu sorunun masaya yatırılması kaçınılmaz. Bizler kurum kamplarının atıl vaziyette kalmasından ziyade daha çok misafirin gelerek ağırlanmasından yanayız. Hatta belediye olarak bu kamplara talip olduğumuzu zaman zaman ifade ettik. Milli Emlak'tan bu kampları istedik. Şu anda 11 kamp var ve bu kampların yatak kapasitelerinin artırılarak daha çok kişiye hitap etmesini sağlamak gerek. Turizmin geliştirilmesi için kurumların bu konuda bir aksiyon göstermesi gerekiyor. Bu ve buna benzer konular gündeme geldiği zaman bir takım kimseler çalıştay düzenleyelim diyorlar. Bu konuda bir çalıştaya gerek yok çünkü sorun ve çözüm zaten ortada. Şimdiye kadar düzenlenen çalıştaylarda sadece sonuç bildirgesi yayımlanmış ve bunun ötesine geçilmemiştir. Bir diğer husus ise çeşitli mevzuat alanları. Birçok yer sit alanı olarak belirlenmiş. Orman olmayan yerler orman alanı olarak ilan edilmiş. Kısacası tuhaf bir planlama söz konusu. İlçemize yatırımcılar çok güzel projelerle geliyor ama önlerine set vuruluyor. Bizim şöyle bir iddiamız var. Kamuya ait kamplar ve Milli Emlak’a ait göl kıyısındaki hazine arazileri  bize devredildiğinde üç yıl içerisinde ilçemizin turizm alanında bir eksiğinin kalmayacağı görülecektir” dedi.


BAŞKAN GÜNDOĞAN’DAN EĞİTİME TAM DESTEK

Sivrice ilçesinde öğrenim gören öğrencilerin iyi bir eğitim almaları adına belediye olarak desteklerinin olduğunu kaydeden Başkan Gündoğan eğitim ve öğretime her daim destek sunduklarını, öğrencilerin başarılarını ödüllendirdiklerini kaydetti. 

SİVRİCE'NİN SORUNLARINA NEŞTER VURULUYOR

İlçenin sorunlarına bir bir neşter vurduklarını vurgulayan, sorunların çözümü noktasında ilgili kurumlarla sürekli bir araya geldiklerini söyleyen Gündoğan, amaçlarının daha yaşanabilir bir ilçe için gece gündüz demeden gayretle çalışmak olduğunu ifade etti. İlçede atıl durumda bulunan kampların bir an önce tadilatının yapılması gerektiğini belirten Gündoğan, “Biz ilçemizin genelinde bulunan kurumlara ait kampların daha işlevsel bir halde değerlendirilmesinden yanayız. Bunun içinde kurum ve kuruluşların kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi elzem. Bu sorunları da çözebilirsek Sivrice daha çok yaşanabilir bir ilçe konumuna gelecek” dedi.

SİVRİCE, SU SPORLARI VE ADRENALİN MERKEZİ OLUYOR

Elazığ'ın turizm açısından önemli merkezlerinden biri olan Sivrice, Su Sporları ve Adrenalin Merkezi oluyor. Başkan Turgay Gündoğan, “Hazar Gölü kıyısında hayata geçirilen projede; Su Sporları, Doğa Sporları ve Rekreatif etkinlikler gerçekleştirilerek, bölgenin spor turizminde cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmakta. Üç tarafı su ile çevrili ilimizin eksikliğini hissettiği su sporları aktivitelerine olan ihtiyacı bu proje ile karşılanmış olacaktır” dedi.

Proje Kapsamında Yapılacak Faaliyetler

Parasailing (Deniz Paraşütü) Etkinliği, Jetski Turları, Ringo/Hamburger/Banana Su Aktiviteleri, Hazar Baba Dağından Yamaç Paraşütü Etkinliği, Tüplü Dalış (Batık Şehir / Hazar Gölünde Dalış), Su Kayağı, Kano, Çadır Kampı, Deniz Bisikleti, Dağcılık, Hazar Gölü Çevresinde Bisiklet Turları (56 km.) gibi etkinliklerden oluşuyor. Başkan Turgay Gündoğan, Sivrice'de inşa çalışmalarına başlanan Su Sporları ve Adrenalin Merkezi'nin yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yatırım programına alınan, nizami Sentetik Saha ve Tribün, Kapalı Spor Salonu, Açık Basketbol ve Voleybol Sahası inşası ile 21 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Sivrice Spor Kompleksi’nin ilçe sporuna önemli bir değer katacağını söyledi.Başkan Gündoğan, Sivrice'ye değer katacak bu güzel yatırımlar için Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile emeği geçenlere ilçe sakinleri adına minnettar olduklarını kaydetti.

2023 SEÇİMLERİNE ADIM ADIM YAKLAŞIYORUZ

“Adım Adım 2023, İlçe İlçe Anlatma ve Aydınlatma Toplantısı” kapsamında Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri ile MKYK üyelerinin Sivrice İlçesi’nde vatandaşlarla bir araya geldiğini kaydeden Başkan Gündoğan, seçimlerde Cumhur İttifakı'nın ezici çoğunluğu yakalayacağını zikretti. Başkan Gündoğan, Sivrice ilçe sakinlerinin her daim hizmetten yana tavır sergilediğini beyan ederek, şöyle konuştu:

“Genel Merkezimiz tarafından organize edilen program kapsamında milletvekillerimiz ilçe sakinlerimizle bir araya geldiler. Milletvekillerimiz 2023 seçimleri öncesi teşkilat mensuplarımızla bir araya gelerek bilgi ve birikimlerini aktardılar. Program oldukça güzel bir şekilde seyrederken, misafirlerimizin ilçemizden memnun bir şekilde ayrıldığını ifade etmek isterim.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN