MÜSİAD'da Küresel gıda krizi ve tarımın geliştirilmesi konuşuldu 

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ Şubesi, Dost Meclisi toplantılarında küresel gıda krizi ve tarım faaliyetleriyle alakalı bilgilendirme yapıldı.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen, Dost Meclisi Toplantısı'nda bu hafta; Dünyada etkisini göstermekte olan küresel gıda krizi ve tarım faaliyetlerinin önemi ile alakalı üyelere bilgilendirmelerde bulunuldu. Toplantıya, il Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç konuk oldu. MÜSİAD üyelerine, öncelikle kurumu hakkında bilgilendirmelerde bulunan, il müdürü Ali Kılıç, kurumunun yapısı, çalışma alanları, yapılan faaliyetler, il için planlanan projeler ve ilin tarım stratejisi ile alakalı gerekli bilgilendirmelerde bulundu. Elazığ'ın bir tarım ve üretim merkezi olmasının önünde hiçbir engel bulunmadığını, şehrin bu konuda gerekli bilgi, birikim ve tecrübeye sahip olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, bu konuda en büyük eksiklik olarak gördükleri 'Tarım Stratejik Planı' üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti. 

Elazığ’daki tarımsal faaliyetlerin birincil üretimle sınırlı kaldığını, tarımsal sanayiden yararlanmak için çevre illere ihtiyaç duyulduğunu belirten İl Müdürü Kılıç, “Su ürünleri sektöründe çok iyiyiz evet ama şunu bir eksiklik olarak görüyorum, neden Keban su ürünleri tesisini devraldıktan sonra ilimizin ihtiyacı olan Elazığ’a özgü bir alabalık hattı veya somon hattı gerçekleştirmedik? Biz kendi ilimizin zenginliklerinin farkında da değiliz. Ama biz bilgi, birikim, deneyim, tecrübe, mesleki kariyer bakımından hakikatten bunları yapabilecek güce sahibiz. Elazığ’da Üniversite, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü var, Tarım İl Müdürlüğü, TKDK, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü gibi birçok kurum var. Siz tarımın bir alanıyla birçok ilde bulunuyorsunuz fakat insanlara sunacağınız hizmet kalitesi ve hizmetin türünde bir farklılık yok. Bunu başarmak zorundayız” dedi. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için üretimin bunu karşılayabilecek miktarda olması gerektiğini ifade eden İl Müdürü Kılıç, Elazığ’da tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için üretimi miktarını artıracaklarını, bunu da dekar başından elde edilen ürünün verimini artırarak yapacaklarını söyledi. 

İl Müdürü Kılıç, çiftçinin ve üreticinin her aşamada yanında olacakları ve kurumu adeta sahaya taşıyacaklarını belirterek hizmet içi eğitimlere de ağırlık vereceklerini , Tarım İl Müdürlüğü ve tarımın tüm birimleri ile sahada olacağını ve her şey planlamayla olacak. Biz çiftçiye öncülük etmezsek ve sektörün gerisinde kalırsak, görevimizi yapamayız. Temel yaklaşımımız budur. Koronavirüs pandemisiyle birlikte tarımın ve gıdanın öneminin daha iyi anlaşıldığını, üreticinin yanında olunması gerektiğini belirtti. 

GÜRKAN: TARIMIN HER GEÇEN GÜN STRATEJİK ÖNEMİ DAHA DA ARTMAKTA 

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Başkan Gürkan, “Gıda, tarım ve hayvancılık konuları salgın süreci ile birlikte, tüm dünyada en önemli gündem haline gelmiştir. İklim değişikliği, nüfus artışı gibi nedenlerle birlikte kaynakların azalmasıyla tarımın her geçen gün stratejik önemi daha da artmakta, her birey besleyici ve yeterli gıdaya ihtiyaç duymaktadır. Ülke düzeyinde ekonomik ve toplumsal kalkınmanın gerçekleşmesinin, ancak bölgeler arası ekonomik ve sosyal dengesizliklerin giderilmesiyle mümkün olduğu, bunun da yerel ve bölgesel kalkınma neticesinde elde edilebilecek bir sonuç olabileceği düşüncesindeyiz. Bu da kırsal kalkınma ve kırsal dönüşümü temel alıyor. Kıymetli müdürümüz Ali Kılıç Beyefendiye ilimiz adına vermiş olduğu bilgiler ve projeleri için teşekkür ediyor. İlimizin tarımsal sorunları ile alakalı 9 Haziran günü Adana MÜSİAD ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin de katılacağı Tarım Zirvesi programında rapor halinde sunacaklarını ifade etti.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN