Ekonominin anketlere yansıması

PİAR Araştırma Şirketi tarafından 3-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen, 26 ilde yaptığı anket çalışmasında kararsızlar dağıtılmasının ardından şu sonuçlar ortaya çıkmış.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Muhammed Fatih Akarsu

AK Parti yüzde 30.4, CHP yüzde 24.8, İYİ Parti yüzde 15.5, HDP yüzde 11.2, MHP yüzde 7.8, DEVA yüzde 3.1, Zafer Partisi yüzde 2.4, BTP yüzde 1.4 oy oranına sahip oldu. Diğer partilerin aldığı oy oranı ise yüzde 3,4.

Aynı araştırma şirketinin bir ay önceki mayıs araştırmasına göre AK Parti yüzde 34.3, CHP yüzde 23.3, HDP yüzde 11.8, İYİ Parti yüzde 10.9, MHP yüzde 8.2, Zafer Partisi yüzde 3, DEVA yüzde 1.8, BTP yüzde 1.4 oy oranına ulaşmıştı.
Bu sonuçlara göre son 1 ayda Cumhur İttifakı'nda AK Parti yüzde 3.9, MHP ise yüzde 0.4 oy kaybetti. Öte yandan Millet

İttifakı'nda ise CHP yüzde 1.5 oy kazanırken, İYİ Parti'de yüzde 4.6 artış yaşandı.

Ayrıca diğer partilerde ise HDP'de ve Zafer Partisi'nde yüzde 0.6 düşüş gözlemlenirken, DEVA'da 1.3 artış yaşandığı ölçülmüş.

Ankette iki önemli sonuç var. Biri AK Parti’nin oy kaybetmeye devam etmesi, diğeri de İYİ Parti’nin yükselişine devam etmesi.

AK Parti’nin oy düşüşü, ekonomik sorunlardan ve vatandaşın genel memnuniyetsizliğinden olabilir. Bu oyların yeniden kazanılması mümkün. Enflasyonun düşmesi ve maaşlara yapılacak zamlarla bu oyları yeniden çekmek mümkün. Kaldı ki bu gerekçe ile AK Parti’den desteğini çeken seçmenler İYİ Parti ya da farklı partiye gitmiyorlar. Bu kesim karasızlardan oluşan yüzde 20’lik bir otonom bölgede bekliyorlar. Ya yuvaya dönecekler ya da sandığa gitmeyecekler. Gönülleri alınırsa ve bir nebze ekonomi düzelirse AK Parti’ye dönmeleri çok zor olmayacak.

İYİ Parti’nin yükselişi ise AK Parti’nin değil CHP’nin sorunu. Zira yakın bir zamanda ana muhalefet partisi el değiştirecek ve Akşener ana muhalefet lideri olacak. 

Bu durumun bir başka ve CHP açısından kahredici bir yönü var ki o daha can yakıcı. İYİ Parti’nin yükselmesine rağmen CHP’nin yerinde sayması. Bu durum halkın CHP ve Kılıçdaroğlu’na güvenmediği, CHP’nin ülkeyi selamete çıkaracak bir politikası olmadığı, dahası Cumhurbaşkanlığı makamına Kılıçdaroğlu yerine Akşener’i daha layık gördüğü sonucunu ortaya çıkartıyor.

AK Parti, ekonomiyi biraz derleyip toparlarsa, kaçırdığı seçmenleri rahatlıkla geri alabilir. Lakin CHP, bu duruşu ve konumuyla ana muhalefeti de ortağına kaptırabilir.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN